
Bra efter-tränings-snacks efterlyste
Ingmarie förra veckan. Eftersom Ingmarie skrivit ett så fantastiskt bra inlägg om groddning på sin egen blogg (
läs, se och lär!) så måste jag givetvis återgälda tjänsten.
Vad är då ett bra efter-tränings-snacks? Jo, det skall helst vara
- enkelt och snabbt att göra
- lätt att ta med sig
- innehålla lite av allt - såväl kolhydrater som nyttiga fetter och protein
Det klassiska rådet i fitnesskretsar lyder att man skall äta långsamma kolhydrater före träning, och snabba efteråt. Om man tänker raw innebär det att man några timmar före träning skall äta en mer vanlig måltid med nötter, groddar och frön, rotfrukter, bladgrönt och liknande. Efter träning kör man frukt (färsk eller torkad) i olika varianter. Vitsen med ett sådant upplägg är att ha bra energinivåer under själva träningen, och sedan efter träningen snabbt fylla på musklernas uttömda glykogendepåer för att påskynda återhämtningen och undvika att kroppen går in i ett nedbrytande läge. Detta är framförallt viktigt om man styrketränar i syfte att bygga muskelmassa, men om man däremot tränar för uthållighet har det visat sig att det kan vara bra att låta kroppen gå tom på glykogen en längre tid ibland. Som långdistanslöpare eller cyklist till exempel är det alltså helt okej om man inte får i sig något direkt efter långpasset då och då.
Det enda jag egentligen vill avråda ifrån är att ta snabba kolhydrater precis innan träning. Det är många som gör det, lustigt nog! En glas juice eller några dadlar för att piggna till inför passet, typ. Problemet är att du då får en insulintopp som snabbt klingar av, vilket leder till en dipp lagom till att du hunnit värma upp ordentligt. Inte bra! Om du känner att du absolut inte kommer att orka träna utan den där sötsaken, vänta hellre tills efter uppvärmningen. Då har träningshormonerna kommit igång, du slipper insulinspiken, och får ändå din energikick.
Men tillbaka till efter-tränings-snacksen. Har ni sett den där reklamen för Gainomax recoverydryck på temat "
bananas are for monkeys"? Faktum är att biologiskt sett är vi just apor, och bananer är ungefär det smartaste som naturen hittat på i efter-tränings-snacksväg. Billigt, går att få tag i överallt, hygieniskt och lätt att bära med sig. Enda nackdelen med den där bananen är att den inte innehåller något protein att tala om, vilket är ett problem om man exempelvis vill bygga muskelmassa. Men som snacks direkt efter träningen räcker den utmärkt, om du sedan äter en mer sammansatt måltid inom en-två timmar efteråt. Och du kan alltid garderna med en handfull mandlar till. Det skadar överhuvudtaget inte att alltid ha en påse mandlar i väskan, för att snabbt förvandla nödsituationer till en rawseger.
Om man vill ha lite mer traditionella efter-tränings-snacks som återhämtningsdrycker och bars så tycker jag man skall satsa på
hampaprotein. Hampaprotein är fullvärdigt, dvs. innehåller alla essentiella aminosyror i tillräcklig mängd, och är dessutom både naturligt och raw. Hampaprotein är inget isolat som t.ex. soja- eller vassleprotein, utan består av rena, skalade hampafrön som kallpressats, och inget annat. Dessutom är det mycket rikt på essentiella fettsyror, inte minst de nyttiga omega-3-fettsyrorna. Hampaprotein är därför egentligen lite på gränsen mellan raw food och superfood, trots att jag lovat att det inte ska bli alldeles för fancyschmancy här på bloggen. Supernyttigt alltså, och jättebra att använda till att göra både återhämtningsdrycker och bars på. Enda problemet är att hampaprotein normalt inte går att hitta i affärerna, men svenska
Reidarssons säljer hampaprotein från Manitoba Harvest som är 100 % raw, ekologiskt odlat och fair trade och allt. Jag brukar köpa de stora 2,2-kiloshinkarna, då blir det prisvärt och frakten går på ett par dagar.
Min egna absoluta favorit är hampasmoothie. Antingen slänger man ihop den själv på tre minuter när man kommit hem från träningen, eller så har man den med sig i till exempel en gammal brämhultsflaska, som har en bra och vid hals och funkar till lite mer trögflytande saker. En skopa hampaprotein, en banan, någon deciliter bär, lite nötter eller några matskedar kokosflingor, en knapp minut i mixern, klart. Funkar också bra till lunch! Som återhämtningsdryck kan det vara en bra idé att slänga ner ett par blötlagda eller mjuka dadlar också för både smaken och som extra kolhydratstillskott, och gärna en nypa salt för att kompensera för de elektrolyter man förlorat med svetten. Vad gäller bars gjorde jag en egen variant idag på hampaprotein, chiafrön, pumpafrön, valnötter, aprikoser och morot. Blev supersmarrigt! Recept följer i sedvanlig ordning längst ner i bloggen.
Tävling!Jag vet att ni är många som är nyfikna på att testa hampaprotein och undrar hur det smakar, så jag frågade
Reidarssons om de inte ville sponsra oss rawdiggare lite grand. De ville de absolut, och
jag lottar därför ut trettio produktprover på hampaprotein! Två lyckliga vinnare får dessutom varsin hel förpackning hampaprotein i sprillans nya smaksatta varianter som precis kommit,
vanilj och
choklad. Jag har själv inte hunnit testa dem, men det är 100 % naturliga och ekologiska råvaror och inget konstgjort tjafs så de är säkert super!
Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar här på bloggen med
ditt bästa råtips. Allt duger! Det kan vara vad som helst från din egen favoritgrönsak, hur man enklast skär gurka, någon trevlig bok eller bra blogg, eller kanske ett recept. Observera att tipset måste vara 100 % raw vegan för att gälla i tävlingen! Har du en egen blogg kan du också skriva tipset på din egen sida, och länka till min blogg därifrån. Maila sedan din postadress till mig på
rawbloggen@gmail.com, så kommer ditt prov på posten om du vunnit.
Senast söndag 8 november vill jag ha din kommentar och din adress.
Låt fantasin flöda, dela med dig, och lycka till!Efter-tränings-smoothie, grundrecept1-1,5 skopa hampaprotein
1 banan, gärna riktig mogen
1-2 dl frukt i bitar eller bär (t.ex. hallon, blåbär, mango, ananas, persika)
2-3 msk nötter (mandlar, cashews, kokosflingor)
2-3 blötlagda dadlar eller ett stänk agavesyrup om man vill ha lite extra sött
2-3 dl vatten
1 nypa salt för elektrolytbalansen
Kör allt i mixer till en jämn smoothie. Hotta gärna upp med kryddor eller andra nyttigheter som linfrön. Min favorit är till exempel hallon och chili, eller banan, kokos och kardemumma.
Efter-tränings-bars, grundrecept1 dl hampaprotein
0,5 dl "klisterfrö" som linfrön eller chiafrön
0,5 dl "smakfrö" som sesamfrön, hampafrön, pumpafrön
0,5 dl nötter (mandlar, cashews, valnötter, kokos, hasselnötter etc)
2 dl söt torkad frukt (dadlar, aprikoser, fikon, russin)
1 dl färsk frukt (äpple, hallon, blåbär, päron etc. - eller varför inte sötare rotfrukter som morot eller palsternacka)
Ev. kryddor och smaksättare (kanel, vanilj, chili, kardemumma, rå kakao...)
Kör allt i matberedare eller med stavmixer till en smet. Det kan gärna vara lite crunch kvar i form av hela bitar nötter och frön. Kavla ut till en centimeterhög kaka och skär till bars, räcker till sex stycken. De är goda som de är (packa i smörgåspapper och förvara kallt), men kan också torkas i ugn eller torkapparat för att bli enklare att hantera. Barsen funkar givetvis även utmärkt under träning! Man kan också göra bollar av smeten, om man vill göra det ännu lättare för sig. Då kanske man kan kosta på sig att rulla bollarna i kokos, hampafrön eller sesam också.