tisdag 27 oktober 2009

Raw! #5

Den absolut vanligaste frågan jag fått i dagarna är varför man (respektive jag) äter raw food. Lustigt nog är det något jag inte tänkt så mycket på, för mig var idén bara helt självklar. Nyttigt och gott, liksom. Så ni får ge mig ett tag till att fundera på den, okej? En som sammanfattat fördelarna med raw food och sina tankar kring det på ett alldeles underbart sätt är H C Barregren. Läs så här har mitt liv förändrats sedan jag blev råkostare - ett långt inlägg, men underhållande och på pricken.

Idag har det varit en riktigt busy dag utan tid för några mer avancerade raw-experiment. Inte heller blev det några bröd bakade igår, ja ja. Till frukost körde jag den sedvanliga bovetevarianten, denna gång med dadlar, valnötter och äpple. Kardemumma såklart. Jag längtar redan till i morgon bitti! Chilibiff till lunch, med Matts famösa egg salad, sugar snaps och solrosskott. Har ni aldrig provat solrosskott ska ni absolut testa, de har en mild lite nötig smak som är helt underbar. Skalen brukar ibland sitta kvar på groddbladen - ett tips är att fylla tråget skotten kommer i med vatten, så flyter skalen upp till ytan och man kan lätt plocka bort dem.

Ikväll skulle jag leda träningen i en grupp med min löparklubb, IF Linnéa, och jag ville därför ha ett mer rejält mellanmål. Jag gjorde en smoothie av banan, frysta hallon, lite cashewnötter, en dryg skopa hampaprotein och cirka två matskedar kokosflingor som jag körde i mixern med 2,5 dl vatten. Den blev ganska tjock och mycket god, men nu sex timmar och 1,3 mils löpning senare är jag fortfarande mätt *burp* Det blir därför ingen kvällsmat, och jag tänker tacksamt på de nya forskningsrön som visat att man tjänar på att gå tom ibland om man tränar för uthållighet. Om man styrketränar däremot och satsar på muskeltillväxt är det viktigt att få i sig hyfsat snabba kolhydrater efter träningen, samt ett riktigt mål mat inte alltför långt efteråt. Bra tips på efter-tränings-snacks kommer därför så småningom när jag experimenterat lite mer, inte minst på önskan av Ingmarie.

Även om jag skippade kvällsmaten ville jag göra något nytt roligt att ha med mig till biffarna i morgondagens matlåda, och testade att köra palsternacka och guldbetor i matberedare. Jag finhackade dem till en slags couscous som blev grymt god, enda problemet är att det svider i halsen efter att ha smakat på betorna. Där ser man vilken stark effekt rå mat har jämfört med upphettad! Guldbetor förresten, det vet jag inte om de heter egentligen, men de ser ut och smakar lite som rödbetor, fast de är alldeles gyllengula inuti med visst rött inslag i skalet.

Helt utan recept skall jag inte lämna er, jag har fått önskemål om att tipsa om vad man kan ha som dressing. Då säger jag såhär, låt Tahini bli din bästa vän! Tahini är en sesampasta som ursprungligen kommer från mellanöstern, men som numera även finns i vanliga välsorterade livsmedelsaffärer. Den består av enbart malda sesamfrön och lite salt. Sesamfrön är supernyttiga och innehåller massor med kalcium, toppen alltså för oss som inte äter mjölkprodukter. Mitt grundrecept på dressing lyder såhär för en större matsallad:

Tag en rejäl matsked Tahini och rör ut med lite olivolja, kallpressad linfröolja eller vatten så den blir lite mer rinnig. Rör ner saften av ungefär en halv till en citron, av syran kommer dressingen att tjockna igen till en mer krämig historia. Smaksätt med en nypa salt och till exempel
  • färsk finhackad chili och honung för starksött
  • krossad vitlök och svartpeppar (yummy)
  • spiskummin och en aning cayennepeppar för rätta mezestuket
  • eller varför inte bara som den är
Istället för citron kan man också experimentera med olika sorters vinäger, extra kul är kanske de smaksatta, som hallonbalsamvinäger och liknande. Det är bara att leka lite i köket och hitta sin egen favorit.

Det är kul med raw!

13 kommentarer:

H C Barregren sa...

Varför ska man inte äta råkost? kan man fråga...

Mikkan sa...

Min bästa efterträningsgrej i rå-anda är hampaprotein (http://njutmaten.blogspot.com/2009/10/mat-med-guldkant-hampa.html). Eftersom jag inte kör raw på heltid så blandar jag med komjölk, men det går lika bra med veggomjölk som man gjort själv ju!

gullfot sa...


H C - eller hur!

Jamen jösses Mikaela, jag är ju puckad - jag använder hampaprotein i i stort sett alla mina smoothies, så jag glömde bara skriva upp det! Suck.

jumper sa...

Hampaprotein? Det finns inte på Konsum va? Jag minns att när jag på 1980-talet skulle köpa helt vete för att grodda och fermentera gick jag till nån hälsoaffär på Norrtullsgatan. Sen den tiden har jag nog aldrig handlat i konstiga affärer. Jag är mottaglig för tips, även om det känns lite som att springa i fuktionskläder och slimmade löparbyxor. Det är inte jumper. Det där frukostvetet med lingon och torkat äpple var annars en höjdare som jag kan sakna ännu mer nu när jag äger en mixer så jag slipper tugga. Men du kanske inte heller kan äta groddat och syrat vete, så det är väl inget tips till dig.

Säga vad man vill om den här bloggen, men den tycks ha väckt en slumrande experimentlust hos den gamle jumper, inte bara när det gäller raw food utan vegetariska enkla varianter i allmänhet. Jag börjar inse att min vegetariska kost (se kommentar på snitsarens blogg) är ganska begränsad och lite onödigt "död".

Ingmarie Nilsson sa...

Ja var hittar jag Hampaprotein? Det är något helt nytt för mig! Berätta MER!!!:-)

gullfot sa...


Ingmarie, jag köper mitt hos Reidarssons, www.reidarsson.se - jag köper de stora hinkarna på 2 kg. Om du har vägarna förbi Stockholm säljs mindre förpackningar (450 g tror jag) på Klippet Fridhemsplan och Goodstore (även webbshop) på Söder. Riktigt välsorterade hälsokostaffärer kan också ha. Som lite snabbtips, jag skriver nog mer om hampaprotein och liknande så småningom :-)

Jumper, se mitt svar till Ingmarie. Klippet Fridhemsplan är det närmaste jag kommer Konsum ;) Konstiga affärer, det kan man kanske tycka, men min hälsokost (den vid Hornstull) är billigare även på väldigt mycket "vanliga" matvaror som t.ex. nötter, frön och gryn än allt vad Konsum och liknande heter. Jag ser inget självändamål att bojkotta den sortens butiker, tvärtom gillar jag att dessutom stödja lokal småhandel. Mycket riktigt kan jag som glutenintolerant tyvärr inte äta vete, och även om vete spelar en framträdande roll inom klassisk Levande Föda så gör många kalifornska rawfoodgurus en grej av att deras kost är fri från vete. Me like. Du får gärna dela med dig av dina experiment sedan, vete eller ej! :-)

jumper sa...

Nej varför skulle någon vilja bojkotta sådana affärer? Min tveksamhet att gå in i "konstiga småaffärer" handlar naturligtvis bara om mig själv och är inget exempel att följa. De försök med specialgrönsaksaffärer som funnits i V-tuna har fått slå igen, delvis på grund av sådana surgubbar som mig. Det får jag leva med.

Tack för tipsen!

Mikkan sa...

Ävenj ag beställer från reidarsson, fast lite smidigare 450g-förpackningar. Pryder kontoret! :)

Du, supertack för länken, det gjorde min dag det! :)

jumper sa...

En fråga till: Varför framhåller de de där rawfoodguruerna att deras mat inte innehåller vete? Är det för att de menar att vete är dåligt även för andra än glutenintoleranta? I så fall skulle tant Ann ha varit väldigt mycket ute och cyklat. Eller är det mer för att visa sin självständighet?

Micke sa...

Var ligger hälsokostbutiken i Hornstull? Inte för att jag bor kvar men undrar hur jag missat den.

gullfot sa...

Mikaela, visst är de burkarna snygga! Jag fyller över från hinken i en gammal halvkilosburk för att ha just på kontoret :-) (Kollegor tycker dock det är aningen mystiskt med hampa...)

Jumper, det är en intressant fråga som jag själv gärna skulle vilja veta mer om. Jag vet inte när och varför vete etablerade sig som bad guy bland kalifornienhippiesarna. Även i vanliga livsmedelsbutiker användes "Wheat free" (och "Dairy free") som försäljningsargument på många varor. Det lilla jag vet är att gluten ofta brukar uteslutas i antiinflammatorisk kost (t.ex. bedrivs forskning på KI med glutenfri vegankost mot reumatoid artrit med mycket goda resultat), och även vår svenska GI-guru Paulún har börjat dra öronen åt sig - hans senaste "Isodieten" är helt glutenfri då han menar att en stor del av befolkningen har mer eller mindre problem med gluten. Eftersom jag själv tröttnat på att gräva i mina egna sjukdomar nöjer jag mig bara med att glädjas åt att det ibland (som i LA) kan hittas ställen där även jag kan beställa allt från matsedeln, utan att fråga så särskilt mycket mer. Det kanske jag borde göra!

Micke, vet du var Tandi Mode ligger? Precis brevid, till höger. Och med Sparbanken på andra sidan. På norra sidan av Hornsgatan, kvarteret närmast korsningen med Långholmsgatan. Mycket bra affär med något speciell ägare - kommer man dit 17:58 har han redan hunnit stänga för dagen, och ett vänligt hej kan man glömma när man äntrar butiken. Vilket på sitt sätt kan kännas befriande ibland.

jumper sa...

Tack för det!

Som glutenintolerant har du tydligen redan halva inne när du ska äta rå food, medan en konsekvent övergång till glutenfri raw verkligen skulla vara en "-volution" värd namnet för mig, som till stor del livnär mig på rågbröd. Helt bovete ska jag dock proväta om det inte är för dyrt.

När det gäller "små konstiga hälsokostaffärer", ska sägas att en bibliotekarie i min omedelbara närhet är mindre skygg än jag. Hon känner också väl till butiken vid Hornstull med dess sympatiskt tystlåtne, icke insmickrande föreståndare. Någon påfallande billighet har hon dock inte noterat.

Micke sa...

Ok, då är jag med. Förklarar varför jag inte kände igen den. Var väldigt sällan på hornsgatan.