onsdag 11 november 2009

Raw! #20

Hejhopp, idag blir det ett kort inlägg - det har varit en lång, men kul dag. Lundholm skrev en trevlig kommentar och undrade hur jag mår nu när jag äter enbart raw jämfört med innan. Egentligen är det väl något jag ska återkomma till när de tre veckorna går mot sitt slut, men jag kan ju säga som så, att så många järn i elden som jag har för närvarande är inte vanligt ens för att vara mig, och visst är det möjligt att det är rawkäket som bidrar till den extra energin.

Jag upptäckte idag att jag missade att rapportera gårdagens mat. Tanken med det här projektet är ju lite grand att visa vad en "normal" rawmänniska äter, istället för de fejkade veckomenyer som brukar finnas i olika kostböcker. Jag menar, vem sjuttsiken har tid att laga tre olika mål mat om dagen inklusive varierade tillbehör och allt, gånger sju dagar i veckan?! Ni får istället följa mig genom högt och lågt, jag kanske inte alltid är världens bästa förebild kostmässigt, men det är i alla fall realistiskt.

Igår blev det bovete med äpple, pecannötter och kanel till frukost. Till lunch hade jag med mig en låda alfalfa- och mungbönsgroddar, sockerärtor, solrosskott och körsbärstomater, samt en rejäl slev tahinidressing. Jag har äntligen hittat riktigt, riktigt bra libanesisk tahini, den är alldeles perfekt lagom rinnig och smaken och känslan i munnen är fullständigt ojämförlig. Glöm den tahini ni hittar på hälsokosten, skaffa äkta vara istället! Märket är Al Wadi, det finns en riktigt bra grekisk tahini också men den kommer jag inte ihåg vad den heter.

Till denna grymt goda sallad hade jag med mig mitt senaste experiment - rårakor! Det var bloggens flitige kommentator Micke och hans förkärlek för rå potatis som inspirerade mig, och resultatet blev riktigt bra även om det snarare blev ett slags tunt, halvmjukt bröd än just rårakor. Nästa gång ska jag testa att köra lite tjockare blaffor och inte torka dem lika länge, så får vi se. Till mellanmål blev det den sedvanliga bananen, och en handfull hasselnötter. På kvällen mixade jag ihop en alltid lika smarrig Egg-less egg salad, och vi slevade glupskt i oss nästan hela härligheten med hjälp av resten av rårakorna.

Idag blev nästan en repris på gårdagen kostmässigt, även om rårakorna hade tagit slut och jag kompenserade med mer tahinidressing istället och ett extra äpple till lunch. Använde de sista resterna av äggsalladen som dipröra med morötter till kvällsmat, följt av ett salladsexperiment på äpple, selleri och givetvis mer tahini. Beroendeframkallande är bara förnamnet!

Dags att krypa ner i bingen. Ni glömmer väl inte tävlingen? Jättekul med alla svaren som redan kommit in, keep 'em raw & coming!


Rårakor

3 potatisar (ca. 350 gram)
2 gula lökar
1 deciliter linfrö
1/2 tesked salt

Mal linfrön i mixer. Riv potatisen fint. Det blir ganska vattnigt, så krama ur det mesta av vätskan och häll bort. Skär löken i tunna ringar. Blanda mixade linfrön, lökringar och potatis, och bearbeta till en välblandad smet. Klicka ut på bakplåtspapper och platta ut till tunna rårakor. Torka över natten i ugn eller torkapparat. Perfekt till sallad och goda röror! Min kollega som tyckte det blev riktigt gott höll med om att man skulle kunna göra perfekta små snackskex med olika pålägg av samma recept.

7 kommentarer:

jumper sa...

Rårakor!, se där ett recept helt i jumpers smak. Välkända lokalt lättodlade råvaror. Om det dessutom visar sig smaka gott så får du ett stort leende från mig. (Gillar dock inte recept med antal. Är det 75-grams lökar eller 150-grams? Fast å andra sidan lär jag ändå hitta en egen variant).

Jag minns att på den tiden jag var köttätare smakade biff á la Lindsröm gott, det vill säga pannbiff med rödbetor i. Borde finnas en rå veganvariant?

Henrik sa...

Tycker också att Al Wadi-tahinin är helt ok. Helt klart den bästa som går att få tag på där jag bor.

Eftersom jag slutade med potatis redan innan jag började äta råkost på heltid så har jag inte ens övervägt att göra någon rätt med det. Men nu blir jag faktiskt lite nyfiken på hur dedär rårakorna smakar.

jumper sa...

Hej igen! Efter att ha hört det konstiga ordet "tahini" ett antal gånger här, googlar jag och ser att det enklast görs av sesamfrön, olja och eventuellt lite citron. I recepten ska dock fröna rostas. Har du gjort raw tahini någon gång själv. Jag antar att den köpta inte är gratis.

(Jag brukar göra "hommus"-pastej av sesamfrö och kikärtor och lite olja och vitlök, men då är ju ärtorna kokta).

Henrik sa...

Jumper: Det finns färdig tahini gjord på orostade frön.
Dock är det inte säkert att den är rå bara för att fröna är orostade. Det är inte omöjlig att det uppstår lite väl höga temperaturer under tillverkningen.
Så det bästa är väl om man kan göra själv.

gullfot sa...

Jumper, att det blir antalsangivelser beror på att det är lite smaksak, och att jag själv varierar. Om det är noga med mängden brukar jag skriva ut den mer exakt. Men jag kan berätta att just de lökar jag tog vägde ungefär 120-130 gram med skal. Jag är mycket lat när jag skalar lök, så jag tar bort hela översta lökskiktet medsamt skal, eftersom det annars är så pilligt. Det blir bra hur du än gör, jag lovar!

Vad gäller tahinireceptet (eller tahina som det heter ibland) så består originalvarianten från mellanöstern av endast malda sesamfrön och salt. Citron och olja är nog en anpassning till våra förhållanden. Och visst är det gott med citron i tahinin, men den är ju bättre att blanda i efter eget tycke. Det där med rostning fattar jag inte. Jag misstänker att eftersom tahini är spritt över ett ganska stort område finns många olika lokala varianter. Det skall erkännas att råa sesamfrön är ganska beska, så rostad tahini får förstås en snällare smak. Men det är ju just beskan som gör tahinin så god och spännande. Grekisk och cyrpiotisk tahini görs på orostade sesamfrön, och till min glädje alltså även den libanesiska.

Jag har aldrig gett mig på att göra tahini själv, eftersom det garanterat blir dyrare att köpa så mycket sesamfrön som går åt. Tahini på burk från "världens mat"-hyllan eller ännu bättre mellanösternbutiker brukar vara billigare.

Som Henrik säger, vill man vara 100% safe att inget är pastöriserat eller så så visst, då får man göra själv. Men jag är lite för lat för det :-)

Henrik, du som verkar vara äkta gourmé (av den fina bloggen att döma), det vore kul att höra ditt utlåtande om rårakorna :-)

Anonym sa...

Funderar:

I recept för tahini står att det ska vara vita skalade sesamfrön. Det måste väl bli ätbart även om skalen är med?

Blir egengjord tahini dyrare om sesamfröna köps i mellanösternbutik också? Då verkar det skumt.

gullfot sa...

Anonym: ätbart är det absolut! Kanske till och med nyttigare på grund av högre fiberinnehåll? Men jag vet faktiskt inte :-)