söndag 15 november 2009

Raw! #24

Sista dagen på tre veckor raw! Sanslöst. Jag hade i början stora planer på att avsluta den här utmaningen med en fantastisk gourmémiddag, men schemat har helt enkelt varit för späckat för att hinna med det. Tur att jag får fortsätta med raw även efter detta ;)

I morse blev det fruktsallad på äpple, banan och hallon med lite riven kokos över. Lite senare var det dags att dra ut till Bosön för en löpklinik, där det blev några bitar banan och ett äpple för att klara hemvägen. Sedan gjorde jag samma grekiska sallad som igår, men denna gång hade jag kommit ihåg att köpa kalamataoliver. Mums! Oliver är verkligen super rawmat. Varför har jag inte gjort mer med oliver??

Lite godissugen var jag också efter två timmars spring och tekniknötande, så det blev ett gäng bollar på aprikos, valnötter och ingefära till efterrätt. Mums igen! Just nu känns det inte som om jag kommer bli hungrig något mera i kväll, men om jag blir det satsar jag nog på en enkel proteinsmoothie och inget mer fancy. Igår gjorde jag förresten jättegoda tamarisnacks sent på kvällen - super om man vill ha något salt och knaprigt, så det receptet tänkte jag också bjuda på idag.

Tre frågor som jag lovat att svara på återstår:

Varför ska man äta raw? För mig är det enklaste svaret egentligen: varför inte. De riktigt rawfrälsta är lyriska över den energi man påstås få från den levande maten, att de intakta enzymerna som finns i råa grönsaker och färsk frukt främjar matsmältningen, och att rå föda helt enkelt är mer högoktanig föda. En del till och med anlägger ett snudd på religiöst perspektiv. Allt det här är ganska svårt att ta ställning till efter bara tre veckor, och jag har inte hittat några direkt vetenskapliga studier som bevisar fördelarna med rå kosthållning. Men för att vara rättvis finns det faktiskt forskning som visar hur det till exempel bildas farliga och giftiga ämnen vid stekning och grillning, så visst har man även från vetenskapligt håll visat att vissa tillagningsmetoder som innebär upphettning inte är bra för hälsan.

Att vi däremot för hälsans skull bör äta mer frukt och grönsaker än vad vi gör i västerländsk normalkost är ett faktum. Det gäller faktiskt lite paradoxalt nog också vegetarianer! Raw kan vara just ett sätt att öka andelen grönt i kosten, och framförallt med mer omväxling än bara den typiska isbergssalladen eller de klassiska broccolibuketterna som ständiga tillbehör. Handen på hjärtat, visst är det lätt att man fastnar vid en handfull bekväma maträtter som man kör om och om igen, utan större variation. För mig var det här det starkaste argumentet för att köra utmaningen att äta 100 % raw i tre veckor, jag ville helt enkelt utvidga min aktiva receptbank och få in lite nytt tänk i köket.

Den andra frågan rör hur det har påverkat mig att äta 100 % raw i tre veckor, och om jag märkt någon förändring. Jag är glutenfri vegan till vardags, vilket innebär att det kanske inte varit någon jättestor kostomställning egentligen. Jag äter dessutom även normalt mycket råvarunära med stort inslag av ekologiskt, och processade, raffinerade matvaror och halvfabrikat vägrar jag liksom trakassera min kropp med. Den största vinsten har istället varit inspirationen att använda fler färska grönsaker i matlagningen, på nya och oväntade sätt. Jag har också lärt mig flera bra tricks för att slänga ihop en riktig måltid på fem minuter, istället för att bara köra tofu eller röda linser jämt när det ska gå snabbt. För det ska det ju ofta, på gott och ont.

Jag ska dock erkänna att jag överlag mått oförskämt bra under dessa veckor, och energin har varit på topp trots en hel del stress och massor att göra. Det här är en rent subjektiv upplevelse, men jag känner mig verkligen påfylld, hypervitaminiserad och energiboostad, vilket känns helt rätt inför den stundande vintern och alla lurande förkylnings- och influensavirus. Så det känns som om rawfoodfolket har rätt!

Den sista frågan handlar om hur jag kommer att fortsätta med raw efter utmaningen när den är över. För min egen del ser jag inget självändamål i att äta 100 % raw. Tvärtom ser jag verkligen fram emot att från och med i morgon börja förena det bästa av två världar, så att säga. Jag kommer definitivt att fortsätta med en mycket hög andel raw i kosten, kanske uppemot 80 %, men det känns helt okej att till exempel boosta salladen med kokta blackeyebönor, eller att ta en spenatvaji hos indiern på lunch med mina kollegor.

Bloggen då? I morgon ska vi givetvis lotta fram vinnarna på veckans tävling, men det lär bli ett och annat inlägg i framtiden också. Jag har mycket kvar i huvudet som inte fått plats under dessa tre veckor, även om det nog inte blir nya inlägg varje dag. Så fortsätt gärna kommentera med era funderingar, tips och frågor!

Sist men inte minst vill jag tacka alla er som på ett eller annat sätt har varit med på den här resan. I kommentarerna, på funbeat, på facebook - jag vet att många av er verkligen har satsat på raw under de här veckorna, i högre eller mindre grad, och det har varit jättekul att känna att jag inte varit ensam. Tack alla, ni är mina idoler!


Ingefärsbollar
1 deciliter valnötter
1 deciliter torkade aprikoser
1 matsked rå kokosolja (kan troligtvis utelämnas)
1 centimeter ingefära
Kokosflingor

Kör allting med stavmixer till en smet. Rulla till bollar, och rulla bollarna i kokosflingorna.


Tamarisnacks
Tamari
Norialger (strövarianten)
Mandlar
Solrosfrön
Pumpafrön

Häll lite tamari över valfria nötter och frön, och strö över norialger. Rör om, servera. Grymt gott om man är sugen på salt och knaprigt!

8 kommentarer:

Cecilia sa...

Tack själv, för all inspirerande läsning du har bjudit på. Och till tävlingen (man kan väl lämna sitt bidrag under det här inlägget också?):

Hur har jag tänkt som har missat raw under alla år i segelbåten? Ingen ugn, en spartansk liten spis där rätt som det är t-röd har tagit slut och man befinner sig i ytterskärgård... Som raw klarar man sig bättre och längre!

Jo, limetårtan blev lyckad. Och stor, Den har även räckt som extra energiintag för mig under några dygn som jag har jobbat nonstop. Inte alla tårtor som duger i det sammanhanget :)

gullfot sa...

Hej Cecilia, självklart går det bra att svara här också! Vad kul att du gillade limetårtan! Och jepp, den brukar räcka ett tag. Om man inte bjuder ett större sällskap, för då tar den slut ganska snabbt.... Raw på segelbåten - vilket fantastiskt kul uppslag!

jumper sa...

Att höra folk prata om mat brukar vara bland det tråkigaste som finns, ja det är ett nästan lika tråkigt samtalsämne som kläder. Så mycket märkligare då att jag följt denna blogg med så stor behållning. Jag har blivit både underhållen och matad med kunskap.

Jag har bland annat fått upp ögonen för nötter, inte bara som julgodis, utan också som mat, som alternativsovel till linser och bönor. Linfrön är också intressanta, även om jag har haft lite svårt för deras klistrighet och följaktligen inte blivit någon vän av kalla biffar och bollar med linfrö i. Överhuvudtaget är jag mer en såskille än en biff- och bollkille. Antingen äter jag nötterna och fröna som de är eller också mixar jag dem till en sörja att hälla över den övriga maten. Här öppnar sig ett stort forskningsfält, där försök att göra tahini (ett tidigare okänt begrepp) är en bra början.

Att även vegetarianer kan äta för lite grönsaker, är jag den förste att intyga, och här kanske din blogg haft allra mest att påminna mig om. Alla behöver sparkar i arslet ibland.

Anonym sa...

Tycker det är kul att någon/några visar upp en annan meny än den man oftast ser i svenska bloggar. Trevligt med omväxling.

Fast jag har själv svårt att hålla mig till en god tanke vad gäller menyn. Jag tappar oftast spåret inom nån vecka. Oavsett om jag tycker att det känns bättre. Men jag slog mig i huvudet för ett par veckor sedan när jag insåg att jag återigen blivit för sockerberoende. Inga gotter, inget fikabröd, ingen glass och sånt under veckorna. Bara lördagsgodis.

Fast jag slarvade redan redan efter några dagar. Jag åt en M&M tablett redan efter några dagar. Men det kändes inte så allvarligt eftersom missbruket stannade vid en.

Run on! :)

Emelie sa...

Jag hittade din blogg idag och tycker det verkar spännande med 'raw food'. Nu ska jag kika igenom resten av bloggen.

H C Barregren sa...

Jag träffade en tjej som sa att hon ätit råkost i en vecka och mådde superbra av det, sen sa hon "men det var inget att ha, för bara en vecka efter jag slutade mådde jag lika dåligt som innan..."

I mitt stilla sinne undrar jag varför hon inte fortsatte om hon nu mådde bra av det.

jag ligger också på 80-90 procent och det verkar vara lagom för mig. Jag tror olika personer mår bra på olika nivåer.

Om man ska säga något generellt, så tycker jag att ALLA borde ligga på 33 procent. Det vill säga en tredjedel av all mat man äter ska vara rå.

Sedan skadar det ju inte om det är mer :-)

Anonym sa...

Wow, intressant med raw-food :)
Hoppas du fortsätter bloggprojektet ett tag till så att jag hinner läsa äldre inlägg och lär mig mer om denna kost.
Spontant säger jag utan att ha koll att det verkar ju svårt att bli mätt på kall mat.... men jag ska förkovra mig genom dina inlägg :)

Nathalie sa...

jag är väldigt nyfiken på det här med raw food! aldrig testat.. men måste verkligen börja ta en dag i veckan där jag tillagar raw food! bra blogg, kan nog finna en hel del tips här inne :)