lördag 7 november 2009

Raw! #16

Igår såg jag Food, Inc. på video, en ny amerikansk dokumentär som har premiär på svenska biografer 29 januari 2010. Food, Inc. handlar om livsmedelsindustrin i USA, och hur de dominerande snabbmatskedjornas produktionsfilosofi tagit över inom det moderna jordbruket. Nya livshotande bakteriestammar som uppstått i och med att nötkreatur utfodras med majs i stället för traditionellt bete, bönder som förföljs av storföretagens egna polisbyråer för att de spar sitt utsäde, slakteriarbetare som rekryteras bland illegala invandrare för att arbeta under omänskliga förhållanden, diabetesstatistik som sticker iväg i rasande fart på grund av ett system där en hel burgarmeny med extra allt kostar mindre än en ynka stjälk broccoli. 1 av 3 amerikaner födda efter 2000 kommer att få diabetes redan som unga.

Det har kommit flera bra dokumentärer på liknande tema de senaste åren som Vårt dagliga bröd och Vi föder världen (båda Österrike 2005), men det jag tyckte var mest sympatiskt med den lite mer amerikanskt lättsamt underhållande Food, Inc. var budskapet att vi konsumenter faktiskt har makten att ändra hur våra livsmedel produceras. Vi kan välja att utnyttja vår rösträtt tre gånger om dagen - till frukost, lunch och middag, och varje gång vi går och handlar är det vi som bestämmer vilka livsmedel vi faktiskt lägger våra pengar på. Utnyttja din makt som konsument och välj de livsmedel som ger både dig, djuren, miljön och dem som arbetar inom livsmedelsindustrin hälsa och välmående!

Att leva på färska grönsaker, frukt, nötter och frön som vi gör inom raw är givetvis ingen garanti för att livsmedlen är producerade på ett bra och hållbart sätt. Men det är en mycket bra bit på vägen, och att till exempel välja ekologiskt, rättvisemärkt och närproducerat där så är möjligt är ännu ett steg i rätt riktning. Precis som när det gäller min filosofi för raw så behöver det inte vara till 100 % alla gånger, det som räknas är de gånger då vi faktiskt gör de bra valen - ju fler, dess bättre, och ett par-tre sjyssta varor i kundvagnen är långt bättre än inga alls.

Idag blev det repris på gårdagens bovete med äpple, pecannötter och kanel, och till lunch slängde jag ihop en gudomligt god valnötspesto till något mindre roliga zucchinilinguine. Sammantaget helt okej dock. Få se vad det blir för kul till middag.

Be the change you want to see!


Röd valnötspesto
3 tomater
10 soltorkade tomater
10 valnötshalvor
1 matsked vinäger
1 matsked kallpressad olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
persilja

Skölj gärna de soltorkade tomaterna i vatten för att bli av med onödigt salt (behövs inte om de legat i olja). Kör allt med stavmixer eller kanske i matberedare till en lämplig pestokonsistens. Jag rekommenderar att ha skurit tomaterna i mindre bitar och att hålla en handduk över bunken, om du inte vill ha en sjysst splattereffekt. Vänta också gärna med att lägga in persiljan sist, så den inte blir alldeles sönderhackad. Fantastico! Jag åt peston till zucchinilinguine som jag gjorde med min spiralizer, men det går lika bra med vilka rivna grönsaker som helst. En osthyvel är ett också utmärkt redskap att göra tunna goda "pastablad" av zucchini och liknande. Receptet räcker till 2-3 rediga portioner.

OBS! OBS! OBS! I morgon är sista dag för tävlingen...

5 kommentarer:

Micke sa...

Är faktakollen i klass med Michael Moore?

gullfot sa...

Jag tror den har rykte om sig att vara mycket vederhäftig. På wikipedia finns en del länkar till den diskussion som förekommit, http://en.wikipedia.org/wiki/Food_Inc och det låter inte som det varit några större kontroverser om faktainnehållet. Mer än att livsmedelsindustrin rasar förstås och hävdar att ekologiskt, småskaligt jordbruk är omöjligt för att försörja oss. Vilket liksom skjuter förbi poängen...

Ida-Maria sa...

Jag tycker att du är lite väl negativ i fråga om zucchinin - rev min i matberedare och hällde på en gnutta olja och salt, tyckte inte alls det blev tokigt. Sen vill jag förstås ha något till, men...

Mikkan sa...

Jag använder alltid hyveln när jag gör sånt där (fint att göra av morötter av olika färg, också), blir supertunnt och fint!

Grymt pestorecept, tack för det!

gullfot sa...

Hej Ida-Maria, jag såg inte din kommentar förrän nu! Jo alltså, jag tycker också zucchini brukar bli jättegott - men denna gång var det ganska trist. Kanske kombinationen, jag vet inte. Annars är det en favorit, och så småningom kommer nog min zucchinilasagne här på bloggen :-)

Mikkan, jepp, hyveln är jättebra! Och vassego :-)