måndag 2 november 2009

Raw! #11

Inte nog med att jag missade planeringen igår, i morse upptäckte jag att jag också hade glömt att lägga bovetet i blöt. Det fick bli en improviserad frukost med skivad banan, äpple i bitar, och mycket kokos. Helt okej! Sedan gällde det att vara kreativ inför den ännu oförberedda lunchen. Skivade några tomater och en halv lök (snygga, tunna ringar) och varvade dem i en matlåda med lite salt och vinäger. Täckte med en knapp kruka basilika, och strödde över rejält med hampafrön, sesamfrön och pumpafrön. Löken hann bli helt perfekt marinerad lagom till lunchdags, så det här var faktiskt en riktig höjdare.

Köpte en färsk smoothie på banan, mango och äpple på stan, och väl hemma bestämde jag mig för att laga något fancy. Fancy betyder något ur de tjusiga rawböckerna med alla de glassiga bilderna, och gärna något som kräver knasiga redskap. Valet föll på sötpotatisspagetti med jordärtskocksås enligt Erika Palmcrantz fina bok Raw food på svenska. Spännande, eftersom jag aldrig testat att äta sötpotatis rå tidigare. Spagettin gör man med hjälp av en grönsakssvarv eller spiralizer (själv har jag en Lurch Spiralo), ett enkelt och ganska billigt rawredskap som man kan göra mycket kul grejer med. Som just spagetti på t.ex. zucchini, morötter, sötpotatis, rödbetor och liknande.

Det går naturligtvis också att bara riva sötpotatisen fint, som råkost - någon större skillnad på smaken lär det ju inte bli. Jag hade inte alla originalingredienser hemma, så jag bytte bland annat ut paprikan mot selleri och tog lite vitlök istället för chili. Det blev ganska gott, men det hela blev en ganska snäll och söt historia där jag tyckte russinsmaken slog igenom lite väl mycket för att det skall bli högsta betyg. Testa själva och se vad ni tycker!

Nu har projektet pågått i en vecka och jag har lite nya grejer på gång till bloggen som jag hoppas få tid med under veckan. Jag har inte glömt era frågor (i den mån jag inte besvarat dem ännu), och för all del, keep 'em coming, här eller på fejjan!

Jordärtskockssås
1 jordärtskocka
1/2 dl valnötter
2 matskedar russin
1 stjälk selleri
1/2 vitlöksklyfta
1 matsked vatten
saften av 1/2 citron
en nypa salt

Kör allt i matberedare till en sås (den blir ganska tjock, som pesto ungefär). Servera gärna till spagetti av sötpotatis om man har en spiralizer, eller riven sötpotatis.

10 kommentarer:

Susanna sa...

Oj vilket roligt projekt! Köpte Ericas bok för ett år sedan, testade något recept, men kom inte riktigt igång. Nu blir jag dock väldigt sugen igen. Kul med alla recept och bilder, bra att du gör det så lättillgängligt.

jumper sa...

"Spiralizer", det kallar jag humor!!

På tal om ingenting, hur tidigt måste du gå upp på morgonen för att hinna äta en tallrik blötlagda bovetegryn med nötter och frukt? För mig tog det (i morse) lika lång tid som när jag åt grodda och syrade vetekorn i ungdomen. Ett låååångt meditativt tuggande. Kör du det inte i mixer ibland och äter som gröt?

charis sa...

Åh härlig blogg, men måste bara fråga: kan man äta sötpotatis rå? Har för mig att vanlig potatis är giftig rå i alla fall.

gullfot sa...

Tack Susanna!

Jumper, jag förstår inte riktigt varför folk envisas med att mixa bovetet (många gör det), det blir ju jättemjukt och fint! Men visst måste man tugga lite. Är du en sådan som blötlägger i kylskåp? Det blir inte bra med bovete, då blir det hårt och kallt. Rumstemperatur duger!

Tack Charis! Trevlig blogg du har själv! Sötpotatis gick alldeles över förväntat att äta rå, den var supergod. Sötpotatis är en vindeväxt och endast mycket avlägsen släkt med potatis, så det är ingen fara. Potatis är däremot nära släkt med tomat, aubergine och paprika! Rå potatis är egentligen inte giftig heller, bara om den har gröna fläckar. Fast jag tror inte det är särskilt gott heller.

jumper sa...

Nej då, jag blötlade i rumstemperatur och visst blev bovetet mjukt, men i dl är en del att tugga. Gröt och välling behöver man däremot inte tugga alls. För övrigt hädade jag på slutet och hällde på lite sursojamjölk, eftersom jag tyckte smaken trots alla frukter var lite mesig. Jag är nog en riktig surgubbe. Jag har för övrigt ätit även rå potatis i sur välling. Några frågor på det?

(För att visa att jag inte är helt omöjlig, gjorde jag "solros och morotsbiffar" enligt recept idag med selleri och allt. Hälften åts (av två) med god aptit färska med riklig sallad. Några biffar sparades till torkning).

Micke sa...

Är jag jättekonstig som tycker rå potatis är sjukt gott? =) Blir nästan negerbollseffekten (en till brickan, en till mig) när jag skalar potatis.

gullfot sa...

Ere så? Jag har missat nåt alltså? Hmm, rå potatis. Note to self: måste göra rårakor!

jumper sa...

"På den tiden det begav sig" läste jag i nån sån där lätt tendensiös levande föda-bok om fattiga barn någonstans, som var friskare än de förväntades. Förklaringen skulle vara att de nallade rå potatis. Inte fan vet jag.

Micke sa...

Kanske det som är hemligheten till min järnfysik och ungdomliga utseende, rå potatis? =)

Går det att göra rawrakor? Annars är som sagt en rå potatis som man äter som ett äpple gott.

Ingmarie Nilsson sa...

Tack för alla tipsen! Av någon anledning gillar min mage inte banan så det var mycket därför jag ville ha nandra alternativ.Jag tycker med boveten är hur mjuk och fin som helst!Har dock gjort som så att jag kokat upp vatten som fått svalna till ljummet som jag hällt på. (Hoppas det är ok?)Dock fuskar jag med precis som Jumper...Jag tar lite sojayoughurt i. :-O
Jag ska testa att riva potatis i råkosten. Borde bli supersmarrigt! (?)Är annars galen i kall kokt men det är ju med lite fusk.