fredag 13 november 2009

Raw! #22

Trots två högriskevent - en konferens, ett fyraårskalas - blev det en lyckad raw fredag.

Nu när bovetet var helt slut och jag ännu inte hunnit handla löpte jag linan ut och åt äpple med dadlar, solroskärnor och pumpafrön med färskstött kardemumma till frukost. En riktigt lyckad kombination, och ny frukostfavorit.

Till konferensen jag nämnde igår hade jag med mig lite hampaprotein i påse, och köpte en brämhultssmoothie på Pressbyrån på vägen dit. Jag tog några klunkar, och kunde sedan använda flaskan som shaker - bara att hälla i proteinpulvret till resten av smoothien och blanda. Funkade bra som lunch, speciellt tillsammans med de fruktfat som stod lite här och var, och som jag länsade på plommon, physalis och ett äpple. Det slog mig att det är ofta som det bjuds mycket frikostigt på just frukt på konferenser, så egentligen behöver man aldrig gå hungrig som raw på den sortens event. Det skulle väl vara den sociala biten som är lite knepig, men ofta handlar det ju om buffémat, och man kan alltid ta en tallrik sallad för att ha något för syns skull till bords. Idag var det dock stålunch med matiga mackor, så min proteinsmoothie passerade obemärkt och störde inte nätverkandet det minsta.

Väl hemma gjorde jag en slags butternutspagetti med tahinisås som blev supersmarrig. Tidsåtgång knappt fem minuter! Hälften hade jag med mig i matlåda till släktkalaset på kvällen, så det löste det problemet. Extra smarrigt med fruktsallad till efterrätt, där hade jag tur och fick spara den lilla portion hallonhalva jag garderat med.

Mycket mer än så har jag inte att säga idag, det har varit en kul och körig vecka och jag är glad att det funkat så bra med 100 % raw trots stress och tidspress. Nu ser jag fram emot en ledig helg, och förhoppningsvis lite kul rawinspiration i köket.

Glöm inte tävlingen - och har ni några frågor om raw eller saknar ni någon typ av recept, så hojta!

Raw love


Butternutspagetti med tahinidressing
Butternut squash, ca. 2-3 dl riven (funkar säkert lika bra med annan pumpa)
2-3 matskedar tahini (efter smak)
1/2 citron
1 knippe färsk dill
salt
1 matsked pinjenötter eller pumpafrön

Riv en bit butternut squash till en lagom spagettiportion. Häll över tahini efter smak. Salta lätt, och pressa över en halv citron. Tag ett rejält knippe färsk dill och riv över med fingrarna. Strö till sist över lite pinjenötter eller pumpafrön, och njut!


Färsk hallonhalva
1 färsk eller blötlagd dadel per portionsassiett
2 matskedar tahini
1/2 deciliter hallon
2 teskedar riven kokos

Mosa dadlar med tahini till en hyfsat jämn smet. Täck med hallon, och strö över lite riven kokos. Klart! Funkar bra att göra med frusna hallon direkt i en liten matlåda för att ta med.

3 kommentarer:

Henrik sa...

Jag blev väldigt avundsjuk när min sambo berättade att de har fri tillgång till frukt på jobbbet. Synd bara att hon inte har samma kostvanor som jag, då hade vi kunnat minska våra matkostnader avsevärt ;)
Fast de hade nog inte varit lika frikostiga om de märkt att folk tog sin lunch ur fruktskålen.

Butternut har blivit en favorit att göra nudlar av hos mig. Speciellt när man marinerat dem ett tag i olja och salt.
Testade sötpotatisnudlar för första gången i förra veckan men det var jag inte lika imponerad av.

gullfot sa...

Fri tillgång till frukt, det vore något! Hos oss får vi en fruktkorg i veckan, den är länsad på typ tio minuter...

Ska absolut testa att marinera butternut, tack för tipset!

Anonym sa...

varfor inte:)