torsdag 5 november 2009

Raw! #14

Har ni tänkt på att nu är vi mer än halvvägs in på utmaningen? Visst har det gått fort! Hoppas ni mår lika bra som jag allihopa, att ni fortfarande känner er inspirerade att tänka lite mer raw, och att slentrianen inte tagit över. Kom igen nu, bara lite drygt en vecka kvar!

Idag var en sjukt busy dag igen, men å andra sidan fick jag ganska mycket gjort. En sak jag märkt är att jag börjat vakna av mig själv på morgnarna, och då är ganska pigg dessutom. Jag kan säga att det inte är normalt för att vara jag. Är det raw-effekten måntro?

Fantastiskt kul med alla tips som kommit in till tävlingen. Mia berättade om en sjysst lunchbuffé i Kista, vilket får mig att tänka på det här med att äta ute som rå. Dels de gånger när man har planerat i förväg att gå på restaurang eller ta en fika med en kompis, men även då man mer spontant landar på ett random ställe mitt i shoppingrushen eller liknande.

Det fina är att i princip kan man hitta något var som helst, förutsatt att det finns folk i köket som kan fixa till en specialare. Jag är själv ganska van att prata med personalen om vad jag vill ha eftersom jag är vegan och dessutom har en del matallergier. "Jag skulle vilja ha bara färska grönsaker, går det att ordna?" - svårare än så behöver det inte vara. Glöm inte leendet!

För er som aldrig gjort det utan brukar beställa från tryckta menyn kan det kännas lite ovant till en början, men ni skall veta att folk är mycket tillmötesgående bara man hjälper deras fantasi på traven lite. Bli inte irriterad om folk blir ställda och inte verkar fatta, det kan vara svårt att komma på en raw maträtt på stående fot om man aldrig prövat det tänket. Tipsa istället om något du skulle kunna tänka dig att äta med de ingredienser som troligtvis redan finns i köket.

En rejäl tallrik färskskurna råa grönsaker med lite olivolja och kanske balsamvinäger eller citron borde man kunna få var som helst. Tomat, gurka och paprika har väl i stort sett alla kök, olivolja och vinäger finns för det mesta, beroende på typ av ställe kanske även avocado och pinjenötter eller annat godis, som färska örtkryddor. Menyn och vad som serveras som bilagor kan ju ge viss vägledning om vad som finns att välja på.

Lunchrestauranger är lite knepigare, eftersom det sällan finns tid eller folk till att fixa till något på beställning. Det brukar dock för det mesta finnas ett par salladsskålar med åtminstone rårivna morötter och vitkålssallad, och den kombon är faktiskt inte alls så tokig. En tallrik brukar man kunna få till billig penning, så håller man sig några timmar i alla fall. Ska man bara ta en fika så tycker jag man skall passa på att välja ett ställe där man kan få färskpressade juicer och smoothies. Här kan man verkligen frossa i raw om det finns lite att välja på. Om du aldrig testat färskpressat med morot, äpple och ingefära så har du något stort kvar att se fram emot i livet, sådana kulinariska höjdpunkter kan få den bäste att spontanköpa egen råsaftcentrifug.

Själv åt jag bovete till frukost idag igen, denna gång med aprikoser och äpple. Till lunch blev det just rårivna morötter och vitkål från kantinen, tillsammans med de sista snabbiffssmulorna. Träffade min karl efter jobbet och hamnade på Teaterbaren på Kulturhuset, där jag räddades av den minimala salladsbuffén och en snäll kock som lade upp lite extra paprika, tomat och groddar till mig. Här hade jag varit smart och garderat innan med ett paket Renée Voltaires råa linfröcrackers från Hemköp City, för att dryga ut middagen något. En persimmon hade jag också i handväskan, som efterrätt. Funkade helt okej, det behöver ju inte alltid vara så märkvärdigt. Raw är enkelt!

6 kommentarer:

Micke sa...

Raw, då får man inte äta fisk heller?

Jonjon sa...

Är surkål ok i Raw? Svarta oliver? Inlagda körsbär?

gullfot sa...

Micke, det finns faktiskt de som även låter råa animaliska livsmedel som fisk, ägg m m ingå i kosten. Eftersom jag själv är vegan lär du dock främst hitta "raw vegan" här på bloggen ;)

Vad man i övrigt får eller inte tycker jag ska vara lite upp till en själv. Det behöver inte vara så svart eller vitt alla gånger. Det gäller att hitta vad som funkar för en själv.

Annikan, jepp surkål är en klassisk levande föda-rätt faktiskt. Men se upp i affären, det är vanligt med pastöriserad surkål, och den har upphettats! Svarta oliver skall vara råa, dvs. inlagda. Du kan ju safea med typ kalamataoliver. Skulle tippa att det kan vara samma problem som med surkålen, att en del som säljs är pastöriserat.

Inlagda körsbär däremot innehåller med stor sannolikhet tillsatt socker. Vitt, raffinerat socker är no-no i rawsammanhang! Jag skulle dock inte klä mig i säck och aska i en vecka bara för att det råkade slinka med några inlagda körsbär i fruktsalladen någon gång. 100 % skall vara en lockande och kul grej att sträva mot, inte ett fängelse och gissel!

Micke sa...

Tänkte på sushi annars, om man kan fixa riset utan att koka.

gullfot sa...

Hmmm... Sashimi kanske? (Varianten utan ris)

Micke sa...

Har faktiskt aldrig vågat testa sashimi. Är så dyrt så man vågar ju inte chansa när man vet att sushin är god. =)