
När jag kom hem från löprundan såg jag fram emot att få räda kylen på de sista chilibiffarna, men ack och ve, jag fick mitt straff för att ha försmått dem då de nu var övertäckta med ett vitaktigt fjun. Spara alltså inte biffarna längre än tre-fyra dagar om ni inte torkar dem... Istället malde jag ihop ett par av de snabba biffar som jag tipsade om, och åt dem ihop med guacamole, några körsbärstomater och färdigköpt groddmix. Det blev superlyckat, och jag undrar om det inte blir samma till kvällsmat också, mums. Jag kan också upplysa er om att ni inte bör köra stavmixern rakt ner i en vid bunke med torra linfrön och mandlar... det blir ganska mycket att städa upp i hela köket för mig ikväll, hum hum. Det funkade bättre i matberedaren, och när jag väl blandat ner vätskan gick det bra att köra det sista finliret med stavmixern istället. Tror det var så jag brukade göra förr, jag hade bara lite otur när jag mindes ;)
Flera har efterfrågat vad man kan äta till huvudrätt om man inte vill äta nötter, så idag blir det två helt nötfria recept på huvudrätter. Nu när vi snart har varit raw i en hel vecka tycker jag också det är dags att börja grodda. Lägg lite mungbönor eller gröna linser i blöt över natten, båda är idiotsäkra som första groddförsök och blir supergoda som lite mer matiga groddar. På morgonen sköljer du linserna eller mungbönorna, och placerar dem i en burk av något slag. De ska vara lätt fuktiga men inte stå i en massa vatten. ("Riktiga" groddburkar har botten som är som durkslag över ett uppsamlingskärl.) Skölj mungbönorna eller linserna två gånger om dagen, om 2-3 dagar är groddarna färdiga att äta och då kan du lägga dem i plastpåse och förvara i kylen.
Raw på er tills i morgon!
Grönkål
5-8 stora mörkgröna blad grönkål (den sorten man köper i blad)
Saften från 1/2-1 citron
2 matskedar kallpressad olivolja
1/2 tesked salt
Tvätta bladen väl. Skär bort de tjocka stjälkarna inklusive hjärtsträngen som går igenom hela bladet. Skär grönkålen i ungefär en knapp centimeter breda strimlor och lägg över i en bunke. Häll över pressad citron, olivolja och salt, och knåda och krama tills kålen blivit mjuk och liksom minskat i volym. Antagligen fungerar receptet lika bra med den grönkålen man köper som runda huvuden, ta några fler blad bara. Jag gillar annars den lite fräna, mörkgröna bladkålen. Om du vill äta grönkålen som huvudrätt kan du gärna kombinera med avocado och tomat, mycket smarrigt. Det här med att krama grövre blad och grönsaker med lite salt, olivolja och citron (eller vinäger) är ett supertips för raw tillagning, för att få en mjällare konsistens och ofta även mildare smak.
Solros- och morotsbiffar
3 matskedar linfrön
2,5 deciliter solrosfrön
3 deciliter finrivna morötter
2 selleristjälkar
1/2 röd paprika
1 liten lök
1 litet knippe persilja
Salt
Det här är ett anpassat och förenklat recept som ursprungligen kommer från Nomi Shannons bok The Raw Gourmet. Mal linfrön och solrosfrön i mixer till ett så fint mjöl som möjligt. Hacka selleri, paprika och lök mycket fint. Blanda alltihopa med de rivna morötterna till en hyfsat jämn smet, smaka av med lite salt. Forma till biffar. Allra bäst blir biffarna om du torkar dem i torkapparat eller i ugn vid 40 grader, men de går också att äta färska. Givetvis går det utmärkt att också använda andra färska örtkryddor än persilja, prova t.ex. basilika eller koriander. Malda linfrön är bra att ha i den här sortens smet eftersom den gelé som bildas då de blandas med vatten fungerar som ett slags lim. Samtidigt gör detta att mängden vätska kan bli något svårbedömd, så om smeten blir för torr kan du dryga ut med någon matsked vatten så att den blir mer hanterbar.