söndag 25 oktober 2009

Raw! #3


Okej, i morgon börjar rawprojektet och jag har under dagen planerat lite inför den kommande veckan. Min grundplåt kommer att se ut som följande:

Frukost: fruktsallad eller bovetevariant (se föregående inlägg)
Lunch: biff med någon kul bilaga
Middag: sallad med smarrig dip/dressing
Mellanmål: smoothie eller frukt och nötter (beroende på tid)

För enkelhetens skull kommer veckans huvudrätter alltså att bestå av biffar av olika slag, respektive sallad. Biffarna blir ofta godast om man torkar dom i torkapparat eller ugn, så smartast är att göra en större sats som man äter under veckan och varierar med bilagorna istället. Torkar man i ugn så kör man på ca. 45 grader med ugnsluckan aningen öppen, gärna på bakplåtspapper. Här kommer tre recept på biffar (med olika grad av tidsåtgång) som jag själv testat och tycker funkar riktigt bra:

Chilibiffar
7 dl blötlagda valnötter
4 morötter
2 dl champinjoner
1/2-1 färsk chili
1 liten rödlök
1 liten kruka färsk basilika
1/2 röd paprika
5 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
salt

Mixa valnötter, morötter, svamp, vitlök, och chili. Mixa till en
jämn smet. Finhacka resten av ingredienserna och rör ned dem i
smeten. Forma till 4-6 biffar. Ät som de är eller torka i ugnen på 45
grader. Det som är bra med de här biffarna är att man kan äta dem färska - jag har själv aldrig testat att torka dem, faktiskt. Receptet kommer ursprungligen från Anna Skipper (på TV3s hemsida), något anpassat. (tillägg: - lagade just biffarna och fick till hela 14 stycken... två blir en lagom portion.)

Hamburgare
2-2,5 dl blötlagda mandlar
2-2,5 dl blötlagda valnötter
2-2,5 dl blödlagda solrosfrön
4 dl hackad portobellosvamp, kort marinerade i några matskedar soja/tamari
1 gul lök, hackad
4,5 dl hackad blekselleri
Hackad persilja, ungefär vad man får av en halv kruka
3 krossade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1,5 matsked kummin (hela frön)
1,5 dl soja eller tamari
0,5 tesked kajennpeppar
Gärna lite färsk dragon

Det räcker att blötlägga nötter och frön i 3-4 timmar. Mixa sedan rubbet tills du får en jämn smet. Forma till biffar, torka i tork eller i ugnen på 45 grader, gärna på bakplåtspapper. Det här är mina favoritbiffar, de känns riktigt "köttiga" och kan varieras i det oändliga med bilagor. Receptet kommer ursprungligen från Matt Amsdens "Rawvolution", lätt modifierat vad gäller måtten.

Snabba biffar
2,5 dl mandlar
1,5 dl linfrön
2 krossade vitlöksklyftor
2 matskedar balsamvinäger
2 matskedar olivolja, linförolja, rå kokosolja eller liknande
Salt efter smak och tycke

Kör rubbet i mixer tills du får en konsistens som går att forma hyfsat med händerna (räkna med viss smulighet). Enklast blir det om man först kör mandlar och linfrön torrt, tills de blir ett slags grovt mjöl. Någon extra matsked vatten kan behövas ibland. Smaka av med någon nypa salt, forma till biffar (blir två rejäla så du kan dela med dig eller spara en till nästa dag). Äts direkt som de är, jag tycker de smakar allra bäst till en riktigt grön sallad, typ babyspenat, ruccola och romansallad, gärna med körsbärstomater. Receptet kommer ursprungligen från Brendan Fraziers "Thrive", lätt modifierat enligt hur jag själv gör.

Jag kommer troligvis laga Chilibiffarna eller Hamburgare ikväll, så jag sedan har biffar så det räcker för några dagar framöver. Senare under veckan tänkte jag posta lite recept på kul bilagor (vad sägs om potatismos och couscous gjort på blomkål, hummus på zucchini eller äggsallad på cashewnötter), och vi ska även titta på ett suveränt gott tunnbröd som man också kan använda som pizzabotten.

Min inköpslista för idag ser ut såhär, se det lite grand som inspiration och anpassa till vad ni själva tänker laga och tycker om att äta:
  • Morötter
  • Champinjoner
  • Portobellosvamp
  • Blomkål
  • Paprika
  • Zucchini
  • Citroner
  • Salladsgrönsaker (grönt, groddar etc.)
  • Röd lök
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Färska örter i kruka (basilika, persilja)
  • Färsk chili
  • Valnötter
  • Mandlar
  • Cashewnötter
  • Linfrön
  • Solrosfrön
  • Soja - helst rå (Nama Shoyu eller Tamari)
  • Olivolja (kallpressad extra virgin)
  • Tahini (sesampasta)
  • Soltorkade tomater
  • Bakplåtspapper
Okej, nu har jag bombat er med inlägg det senaste dygnet för att ge projektet en kickstart. Från och med nu blir det lite lugnare, jag lovar. Hör gärna av er med kommentarer, tips och frågor. Dags att gå och handla och laga mat - nu kör vi!

9 kommentarer:

Micke sa...

En tanke bara, varför döps alla rätter efter en "riktig" förebild?

Varför kalla det potatismos när det inte är potatismos? Blomkålsmos. Why not.

Hummus är ju hummus, zuchiniröra?

Verkar generellt jättejobbigt att laga mat och jag gillar ju kött. Men nötter är ju en passion också så kommer nog testa nån av "biffarna" iaf. Alltid kul att variera sig. Men sannolikt inte raw-tillbehör.

Kommer iaf bli kul att läsa.

gullfot sa...

Bra fråga! Jag tror det har att göra med att man vill visa hur maträtten är tänkt att användas. Potatismos vet ju folk vad man ska ha det till, men blomkålsmos? Värst är nog kändisrawkocken Juliano i Santa Monica - där har jag bl.a. ätit "Meat and potatoes" och det fanns allt från "chicken stew" till "bagels and lox" på menyn... det är lite grand en grej inom rawkulturen, helt enkelt :-)

Micke sa...

Är väl lite samma för vanliga vegisar också men hamburgare etc. Bra svar på bra fråga iaf.

Dessutom lärde jag mig ett nytt ord, lox.

Mikkan sa...

Kul kul, tack för fina tips, jag torkar allt möjligt hemma i ugnen just nu, kul att experimentera med detta helt klart! Biffar får bli nästa grej! :)

Dunceor sa...

Hela grejen är rätt schysst men tyvärr så fattas en sak, smält ost. Jag överlever inte om jag inte får äta smält ost ;)

Sedan så är jag lite beroende av vad som erbjuds på jobb då jag inte orkar eller känner för att ställa mig och laga matlådor.

Jag kommer dock följa och se om det dyker upp några trevliga recept man kan testa =)

Lycka till!

Anonym sa...

Kul projekt! Jag har kört lite rawfoodveckor/perioder det senaste året. Det funkar fantastiskt bra tillsammans med hård träning men jag upplever en lite jobbig övergångsperiod de första 2 dagarna varje gång. Lite som att man vill ha ett "riktigt" mål med varm mat. Men när den perioden är över känner man sig väldigt energifylld och pigg. En bieffekt är att jag gått ned typ ett kilo eller två när jag testat, utan att känna mig direkt hungrig.

Det jag tagit med mig är att alltid äta en "raw" frukost; blötlagd bovete mixad med torkade frukter eller bara en vanlig fruktgröt. Dock med kaffe :-)

///Filip

gullfot sa...

Mikaela, perfekt, du får bli experten på torka i ugn här, okej? :-) Kan vara en del som har frågor på detta.

Dunceor - smält ost alltså? Nu flinar jag brett. Jag skall nog hitta alternativ åt dig med...

Filip, sjysst! Kaffe är inte mat så det räknas inte ;)

Anonym sa...

Fast ska man vara mer svensk kanske det ska döpas till Rå eller Råw.

Frågan är bara vad du förväntar dig av dessa tre veckor?

Eller är det bara för att det är kul att köra något annat för en period.

Jag själv gjorde en grundlig förändring till det här året, jag hoppade mina dammsugare och började missbruka wienerbröd istället. Fast det verkar vara helt förgäves, jag är varken starkare, snabbare eller snyggare :(

gullfot sa...

Hej Badgear, som med så mycket annat har raw food blivit ett begrepp. Rå mat är liksom bara rå mat... Det kan man givetvis ha synpunkter om, men de flesta som kan tänkas vara intresserade av den här bloggen lär googla på raw snarare än rå. Jag skall dock erkänna att jag tycker Råw var lite coolt :-)

Vad jag förväntar mig: främst energi och inspiration. Jag har kört rawperioder förut, och alltid upplevt dem som en kick både mentalt och fysiskt. Så jag skall väl erkänna, det är kicken jag är ute efter ;) Vitsen med att blogga om det och dra med en massa annat folk är givetvis att tvingas ro det hela i land utan att sjappa.

Förhoppningsvis dyker det upp några råa wienerbröd åt dig här så småningom!