onsdag 28 oktober 2009

Raw! #6

Katastrof! Eftersom jag ännu inte hunnit till någon bra affär köpte jag Kung Markattas Tahini med salt som fanns på hälsokosten. Nu när jag gjorde dressingen till kvällens sallad upptäckte jag att den är gjord på rostade sesamfrön! Det kändes verkligen på smaken också, och jag blev inte alls glad. Det var förstås naivt av mig att utgå ifrån att tahinin skulle vara rå bara för att den såldes på hälsokosten, och det här visar bara att man som vanligt bör vara noga med att läsa innehållsförteckningen när man köper processade matvaror. Riktig tahini görs på råa sesamfrön, punkt.

Dag tre som raw har annars bjudit på samma bovetefrukost som igår, fortfarande lika yummy. Till lunch blev det en chilibiff med palsternackscouscous och egg-less egg salad. Det blev en riktigt lyckad kombination där särskilt palsternackan och röran passade suveränt bra ihop. Jag kan verkligen rekommendera palsternackscouscousen som ersättare för ris, pasta, potatis eller vad man nu brukar äta som tillbehör!

Under eftermiddagen var jag på ett seminarium där jag kunde norpa några fina plommon ur receptionens fruktkorg istället för de kanelbullar som bjöds, och när jag kom hem slängde jag i mig lite mer palsternackscouscous med den sista klicken egg salad. En mogen persimmon till efterrätt slank också ner. Möte på kvällen, sedan blev det en riktigt grön sallad på romansallad, bladpersilja, avocado, selleri och färsk basilika, samt tahinidressingen jag gnällde över i början av inlägget. För att komma över nesan att ofrivilligt ha varit endast 98% raw idag tröstade jag mig som avslut med den sista persimmonen. Och att blogga. Bättre tur i morgon.

Be careful and stay raw out there!

5 kommentarer:

Sussi sa...

Jag tycker ju det här med raw food verkar väldigt intressant MEN vad gör man om man absolut inte vill äta nötter? Det är mitt stora problem för allt med lite substans verkar ju innehålla nötter av något slag. Du är ju en klok tjej, har du något tips?

Ingmarie Nilsson sa...

Jag har helt snöat in på det här nu!Läser bloggar och andra texter så ögon blöder och hjärnan har kortslutning!Funderar på te...Kokat vatten är väl inte helt ok antar jag?

gullfot sa...

Hej Sussi! Det beror lite på anledningen till varför du inte vill äta nötter. Är du allergisk, tycker du inte om smaken, eller något annat? Om t.ex. frön är okej så kan man använda man mycket linfrön, pumpafrön, solrosfrön och liknande. Eller mycket groddar, och ser till att få i sig tillräckligt mycket energi med hjälp av kallpressade oljor och avocado. Det är fler som eftefrågat recept på matiga rätter utan nötter, så det kommer! Jag brukade t.ex. laga jättegoda "korvar" på solrosfrön och vitkål, tyvärr verkar jag ha slarvat bort receptet så jag får experimentera lite först... :-)

Ingmarie, vad kul! Jag dricker te (grönt te och örtte) utan minsta dåliga samvete trots hett vatten. Det är ju inte näringen jag är ute efter från tebladen, utan de aromatiska molekyler som frigörs och smakar gott även vid högre temperaturer. Men visst, vill man så kan man även göra kalla teer genom att lägga blad i blöt en längre tid. (Överkurs ;))

Ingmarie Nilsson sa...

Vad bra! :-) Ett litet "problem" för mig är att jag liksom "behöver" varm mat. Känns det som. Inte superkokt (jag ångkokar mest annars) utan mer lätt uppvärmd för att min mage mår bra av det, men kanske det är en vanesak? Särskilt när det är kallt ute. Har du upplevt liknande?Såg att H C Barregren (bums.nu) ska vara på "Allt om Hälsa mässan" 6-8/11 och han ska tydligen ha matlagningskurs i vår med! :-)

gullfot sa...

Ingmarie, det där med behovet av varm mat är just en av de största anledningnarna till att jag ville köra strikt i tre veckor, och dessutom offentligt för att inte sjappa :-) Jag trodde också jag skulle längta efter varmt, men faktum är att jag inte har känt så en enda gång under den knappa vecka som gått. Märkligt - och kul!

Tråkigt nog krockar mässan med en ultradistanslöpningshelg i Ulricehamn, fast jag är bra sugen att gå och titta på fredag förmiddag innan vi åker.