torsdag 12 november 2009

Raw! #21

Nöden är uppfinningarnas moder sägs det, och eftersom bovetepaketet tog slut igår kväll och jag inte lyckades få ihop till en halv deciliter att blötlägga till frukost, så drygade jag ut det hela med några nävar solrosfrön och pumpafrön. Resultatet blev en riktigt god müsli tillsammans med färska dadlar, äpple och kardemumma. Repris på den, ja tack!

Jag hann i vanlig ordning inte förbereda någon vettig lunch, så det blev matsalens morot och vitkål, plus två snackpaprikor (de där långa, spetsiga sakerna), ett äpple och en näve mandlar. Banan med pecannötter och en kiwi till mellanmål, och när jag kom hem på kvällen var jag hundrig som en varg. Jag slängde ihop en egen variant på de "mashed potatoes" som är populära på rawrestaurangerna i Los Angeles, dvs. potatismos gjort på blomkål. Det blev fantastiskt lyckat, förutom kanske att jag inte orkade göra något roligt att ha till. Note to self: spåna på rawvariant på strömmingsflundra, kanske inlagd aubergine?

Som tröst försökte jag slänga ihop en glass till efterrätt på frusna exotiska frukter, hallon, cashewnötter och hampaprotein (för näringens skull), och resultatet var väl sådär. Sött, kallt, och lite småtrist, men det gick ju ner i alla fall.

I morgon blir en spännande utmaning, jag skall nämligen på konferens. Få se om jag kommer på något smart att gardera med i matväg, eller om det blir en dag på frukt och nötter...


Potatismos

1 blomkålshuvud (250-300 gram med blasten borttagen)
1 dl cashewnötter
1 vitlöksklyfta
2 matskedar olivolja
2 matskedar pressad citron
Salt

Kör allt ihop i matberedare till ett fluffigt potatismos. Smaka av med salt. Mal gärna lite svartpeppar över, och servera med massor av färsk dill. Suveränt gott! Receptet räcker till två personer. Och kan någon förklara varför det smakar potatismos och inte blomkål?!

10 kommentarer:

Träningsglädje sa...

åh, det där vill jag testa!

Ingmarie sa...

Det där ska jag testa. Cashew är min favorit och jag måste verkligen BROMSA mig för att inte äta upp hela påsen på en gång! Knasig fråga kanske men måste man ta just olivolja? Jag har fått för mig/lärt mig att raps olja är bättre än olivolja rent näringsmässigt. (Mer Omega 3 i raps)Vad anser du?

gullfot sa...

Testa på ni, ni kommer inte att bli besvikna!

Olivolja, jag är superpartisk, och olivolja är bland det nyttigaste som finns om du frågar mig. Rapsolja är jag inte alls förtjust i, smaklös och trist om du frågar mig. Sägs visserligen tåla höga temperaturer bättre, men... Omega 3 finns dock varken i olivolja eller i raps. Jag kanske ska titta lite mer på oljor, återkommer i så fall.

För receptets skull spelar det ingen större roll, mer än att jag som sagt alltid föredrar den mer aromatiska olivoljan. Smaksak! Kolla att det är kallpressat bara :-)

jumper sa...

På min rapsoljeflaska står det:

Per 100g fett:

8 g mättat
62 g enkelomättat
3o g fleromättat
(varav 9 g Omega 3)

I mina ögon en bra kvot Omega 3/Omega 6

På olivoljeflaskan står:

15 g mättat
75 g enkelomättat
10 g fleromättat
(Omega tre uppges inte)

Borde inte olivoljan tåla värme bättre än rapsolja? Själv använder jag dock nästan bara raps.

gullfot sa...

Skumt, för det stämmer inte med USDAs databas. Får kolla det senare.

gullfot sa...

Mea culpa, jag missade just listningen av 18:3 n3 som är ALA för raps (dvs. en av de tre huvudsakliga omega-3-fettsyrorna), och det är alldeles riktigt med 9 g per 100 g rapsolja. Ingen omega 6 alls.

Så visst, ur omega-3-aspekten är raps bättre, men andra fettsyror är ju också viktiga. Sedan tror man att en stor del av medelhavskostens hälsofördelar kan bero på bruket av olivolja, men jag drar inga större växlar på det. Jag är som sagt partisk, kallpressad olivolja är en kulturprodukt som levt med oss i tusentals år, medan rapsolja känns mer som bara olja. Utan smak eller känsla liksom, men det är ju bara vad jag tycker rent känslomässigt, och har inget med näringsvärde att göra.

Dock är rapsolja bättre än solrosolja och majsolja, som båda innehåller alldeles för mycket omega-6.

Sorry än en gång för förvirringen :-)

Elisabeth sa...

Vill börja med att tacka för en intressant blogg!

Om man vill vara säker på att inte få i sig genmodifierad olja bör man välja olivolja. Även om ett rapsfält inte modifierats i sig kan det blåsa över frön från andra behandlade fält. Själv föredrar jag olivolja pga den godare smaken :)

juuumper sa...

Rapsolja smakar kanske inte så mycket, men den verkar fungera för en trög nordbo med outvecklat smaksinne. Ska dock prova den gamla kulturprodukten lite mer, om den inte är för dyr. Linfröolja (om man nu vill ha mycket Omega 3) tycker jag däremot har en lite oangenäm bismak (och tål ju dessutom lagring dåligt).

gullfot sa...

Tack Elisabeth! Ja, är man såld på olivolja så är man :-)

Skall dock nämna en sak till rapsoljans försvar. Jag har nog faktiskt bara testat vanlig rapsolja, och inte kallpressad. Kallpressad rapsolja påstås ha en fin, nötaktig smak. Den är jag trots allt lite nyfiken på!

Jumper, linfröolja vet jag att en del inte gillar. Det stämmer att den tål lagring dåligt, och det är just den höga halten av omega-3 som gör att den är känslig. Det är mörker och kyl som gäller! Vilket då även borde gälla kallpressad rapsolja.

Ingmarie sa...

Intressant! När jag pratar rapsolja menar jag ekologisk kallpressad. Den ÄR god! Rapsolja tål dock värme dåligt den med och bör undvikas i matlagning. Sen handlar det väl om mängden olivolja antar jag. Äter man massor är det nog risk för fel kvot Omega3/6. Sen finns det ju en annan finfin fettkälla: Kokos. (Och även här menar jag ekologisk och rätt framställd)
Den har ju åter blivit väldigt omtalad efter att ha varit både bortglömd och nedvärderad.