tag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post4653346926933771151..comments2010-09-29T11:57:31.332+02:00Comments on Tre Veckor Raw!: Raw! #21gullfothttp://www.blogger.com/profile/12311361125353868371noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-52378341819195804662009-11-15T21:19:22.602+01:002009-11-15T21:19:22.602+01:00Intressant! När jag pratar rapsolja menar jag ekol...Intressant! När jag pratar rapsolja menar jag ekologisk kallpressad. Den ÄR god! Rapsolja tål dock värme dåligt den med och bör undvikas i matlagning. Sen handlar det väl om mängden olivolja antar jag. Äter man massor är det nog risk för fel kvot Omega3/6. Sen finns det ju en annan finfin fettkälla: Kokos. (Och även här menar jag ekologisk och rätt framställd)<br />Den har ju åter blivit väldigt omtalad efter att ha varit både bortglömd och nedvärderad.Ingmariehttp://blog.nemonisimors.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-22019608383901717432009-11-15T20:33:19.206+01:002009-11-15T20:33:19.206+01:00Tack Elisabeth! Ja, är man såld på olivolja så är ...<i>Tack Elisabeth! Ja, är man såld på olivolja så är man :-)<br /><br />Skall dock nämna en sak till rapsoljans försvar. Jag har nog faktiskt bara testat vanlig rapsolja, och inte kallpressad. Kallpressad rapsolja påstås ha en fin, nötaktig smak. Den är jag trots allt lite nyfiken på!<br /><br />Jumper, linfröolja vet jag att en del inte gillar. Det stämmer att den tål lagring dåligt, och det är just den höga halten av omega-3 som gör att den är känslig. Det är mörker och kyl som gäller! Vilket då även borde gälla kallpressad rapsolja.</i>gullfothttps://www.blogger.com/profile/12311361125353868371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-59401497134277036252009-11-14T13:24:15.040+01:002009-11-14T13:24:15.040+01:00Rapsolja smakar kanske inte så mycket, men den ver...Rapsolja smakar kanske inte så mycket, men den verkar fungera för en trög nordbo med outvecklat smaksinne. Ska dock prova den gamla kulturprodukten lite mer, om den inte är för dyr. Linfröolja (om man nu vill ha mycket Omega 3) tycker jag däremot har en lite oangenäm bismak (och tål ju dessutom lagring dåligt).juuumperhttp://snitsaren.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-4848517537297349752009-11-14T13:13:49.198+01:002009-11-14T13:13:49.198+01:00Vill börja med att tacka för en intressant blogg!
...Vill börja med att tacka för en intressant blogg!<br /><br />Om man vill vara säker på att inte få i sig genmodifierad olja bör man välja olivolja. Även om ett rapsfält inte modifierats i sig kan det blåsa över frön från andra behandlade fält. Själv föredrar jag olivolja pga den godare smaken :)Elisabethhttps://www.blogger.com/profile/11247496176573219920noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-13380258308627551742009-11-14T13:11:16.405+01:002009-11-14T13:11:16.405+01:00Mea culpa, jag missade just listningen av 18:3 n3 ...<i>Mea culpa, jag missade just listningen av 18:3 n3 som är ALA för raps (dvs. en av de tre huvudsakliga omega-3-fettsyrorna), och det är alldeles riktigt med 9 g per 100 g rapsolja. Ingen omega 6 alls.<br /><br />Så visst, ur omega-3-aspekten är raps bättre, men andra fettsyror är ju också viktiga. Sedan tror man att en stor del av medelhavskostens hälsofördelar kan bero på bruket av olivolja, men jag drar inga större växlar på det. Jag är som sagt partisk, kallpressad olivolja är en kulturprodukt som levt med oss i tusentals år, medan rapsolja känns mer som bara olja. Utan smak eller känsla liksom, men det är ju bara vad jag tycker rent känslomässigt, och har inget med näringsvärde att göra.<br /><br />Dock är rapsolja bättre än solrosolja och majsolja, som båda innehåller alldeles för mycket omega-6.<br /><br />Sorry än en gång för förvirringen :-)</i>gullfothttps://www.blogger.com/profile/12311361125353868371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-77213401934157998312009-11-14T00:19:58.715+01:002009-11-14T00:19:58.715+01:00Skumt, för det stämmer inte med USDAs databas. Får...<i>Skumt, för det stämmer inte med USDAs databas. Får kolla det senare.</i>gullfothttps://www.blogger.com/profile/12311361125353868371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-17814707073277052152009-11-13T23:19:12.313+01:002009-11-13T23:19:12.313+01:00På min rapsoljeflaska står det:
Per 100g fett:
...På min rapsoljeflaska står det:<br /><br />Per 100g fett:<br /><br /> 8 g mättat<br />62 g enkelomättat<br />3o g fleromättat <br />(varav 9 g Omega 3)<br /><br />I mina ögon en bra kvot Omega 3/Omega 6<br /><br />På olivoljeflaskan står:<br /><br />15 g mättat<br />75 g enkelomättat<br />10 g fleromättat<br />(Omega tre uppges inte)<br /><br />Borde inte olivoljan tåla värme bättre än rapsolja? Själv använder jag dock nästan bara raps.jumperhttp://snitsaren.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-82173837832443520592009-11-13T22:17:11.997+01:002009-11-13T22:17:11.997+01:00Testa på ni, ni kommer inte att bli besvikna!
Oli...<i>Testa på ni, ni kommer inte att bli besvikna!<br /><br />Olivolja, jag är superpartisk, och olivolja är bland det nyttigaste som finns om du frågar mig. Rapsolja är jag inte alls förtjust i, smaklös och trist om du frågar mig. Sägs visserligen tåla höga temperaturer bättre, men... Omega 3 finns dock varken i olivolja eller i raps. Jag kanske ska titta lite mer på oljor, återkommer i så fall.<br /><br />För receptets skull spelar det ingen större roll, mer än att jag som sagt alltid föredrar den mer aromatiska olivoljan. Smaksak! Kolla att det är kallpressat bara :-)</i>gullfothttps://www.blogger.com/profile/12311361125353868371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-21573373061161405842009-11-13T20:09:07.302+01:002009-11-13T20:09:07.302+01:00Det där ska jag testa. Cashew är min favorit och j...Det där ska jag testa. Cashew är min favorit och jag måste verkligen BROMSA mig för att inte äta upp hela påsen på en gång! Knasig fråga kanske men måste man ta just olivolja? Jag har fått för mig/lärt mig att raps olja är bättre än olivolja rent näringsmässigt. (Mer Omega 3 i raps)Vad anser du?Ingmariehttp://blog.nemonisimors.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3390489789260675060.post-19224687967386634572009-11-12T22:03:38.026+01:002009-11-12T22:03:38.026+01:00åh, det där vill jag testa!åh, det där vill jag testa!Träningsglädjehttp://www.traningsgladje.senoreply@blogger.com