tisdag 10 november 2009

Raw! #19 - Tävling!

Idag ska vi snacka godis! Inte som i 'frukt är godis', utan godis-godis. Den som fortfarande förknippar raw med att tugga i sig en skål groddar med en morot till får nog tänka om lite. Rawfoodvärlden är nämligen fullständigt besatt av kakor och godis!

Första gången jag kom i kontakt med raw food över huvud taget var faktiskt i form av en helt fantastisk gräddtårta. Det var Gryningens hälsokost på Söder som bjöd sina kunder på fredagsfika, och som glutenintolerant vegan tackade jag förstås nej. "Men den är helt gjord på frukt och nötter", lovade expediten, "det är en rå yogitårta!"

Yogitårtan var en sagolik kreation av bottnar på valnöt, mandel och dadlar, fyllningen var banan, rivet äpple och rivet päron vill jag minnas, och så var den täckt med massor av smarrig mandelgrädde, smakfullt överpudrad med rå kakao. Tyvärr har även detta himmelska recept försvunnit någonstans i mina historiska gömmor, men om jag får tid över kanske jag lyckas experimentera fram något liknande i dagarna. Eller någon av läsarna kanske känner igen den?

Om man överfalls av akut godissug är det antagligen socker och fett som reptilhjärnan vill ha. Börjar man i den enklaste änden så har vi förstås torkade frukter och bär. Förr bestod urvalet i princip av russin, äppelringar och katrinplommon, och i juletider fikon och dadlar. Idag går det att få tag i alla möjliga roliga saker: mango, ananas och jordgubbar har jag hittat riktigt goda osockrade varianter av, men även mer exotiska godbitar som de sagolikt goda syrliga inkabären, söta smakrika mullbär, eller de lite beskare gojibären som känns som riktigt vuxengodis. Och färska dadlar tycker jag fortfarande är en ren delikatess. Några nötter till, och reptilhjärnan är nöjd och glad igen.

Lite mer avancerat men fortfarande mycket enkelt att göra är bollar av olika slag. Basen består normalt av torkad frukt och nötter, och det går alldeles utmärkt att utgå ifrån mitt grundrecept på efter-tränings-bars. Kolla gärna Mikkan och Bumsbloggen med länkar för inspiration! Praktiskt att ha med, fina att se och kul att bjuda på.

Sedan har vi det här med bakelser, pajer, kakor och tårtor. Googla på raw food och jag lovar att hälften av de amerikanska recepten hamnar i den kategorin. En botten eller ett pajskal görs lätt av mixade nötter och torkad frukt, eventuellt med riven kokos, äpple eller morot för att hålla ihop konsistensen. Fyllningar kan vara färska frukter eller bär, och så toppar man med nötgrädde, avocadocreme eller liknande. Ni kanske minns hallonbakelserna jag gjorde första veckan, i samma inlägg finns även recept på två sorters grädde. Och så har vi gårdagens äppelcookies förstås!

Något bland det allra godaste jag ätit var en raw limetårta på vegorestaurangen Á næstu grösum i Reykjavik för ett par år sedan, då vi firade min svärfarmors hundraårsdag. Tyvärr har jag fått lova dyrt och heligt att inte sprida receptet vidare, men min egen hemutvecklade variant bjuder jag på längst ner. Ska jag vara riktigt ärlig är den minst lika god...

Raw godis av lite mer traditionellt stuk finns också att köpa i affärerna, där det dyker upp allt fler raw bars och chokladsorter. Inte minst Renée Voltaire som själv är frälst i raw har flera olika sorters rawgodis i sitt sortiment, alltifrån inkabär ("godare än vingummi"), kakaonibs och olika sorters cashewbars, till fruktremmar av blåbär och hallon som är hemmagjorda i deras eget kök. Produkterna brukar finnas i vanliga livsmedelsaffärer, så man behöver inte jaga upp någon liten obskyr hälsokostbutik. Jag kan förresten varmt rekommendera Renées fina bok Peace, love and food som innehåller en stor andel rawfoodrecept och är en perfekt present till en nyfiken matintresserad vän. Jag tror de flesta i min släkt har fått den vid det här laget, så i jul får jag hitta på något nytt...

Tävling!
Jag kontaktade Renée Voltaire som tyckte idén med rawbloggen var så kul att de bjuder oss på godisregn denna vecka! Vill du testa deras Bussiga Blåbärsremmar eller Härliga Hallonremmar så tycker jag absolut du skall vara med i denna veckas tävling. Nu när vi sysslat med raw mer eller mindre intensivt i drygt två veckor kan det vara dags att fundera lite på vad vi egentligen håller på med. Skriv en kommentar och berätta vad du tycker är det bästa med raw! Ett ord eller flera meningar, skriv precis som du tycker. Jag lottar ut tio prover av vardera Härliga Hallonremmar och Bussiga Blåbärsremmar bland svaren. Sista dag att svara är söndagen 15 november, och då vill jag också att du mailar din postadress till rawbloggen@gmail.com. Lycka till!

Limetårta
2,5 dl kokosflingor
1,5 dl cashewnötter
1/2-1 banan
1,5-2 dl dadlar
ev. lite vatten
1 dl pressad lime
1 dl agavesyrup
1-2 cm färsk ingefära
2-3 mogna avocados
2 matskedar psylliumfröskal (fiber husk)

Gör en botten genom att mixa kokosflingor, cashewnötter, banan och dadlar till en hyfsat fast smet. Tillsätt eventuellt lite vatten för att göra den smidig och lättbearbetad. Tryck ut smeten i en pajform, gärna med löstagbar botten, och ställ in i kylen ett par timmar. Mixa lime, agavesyrup, ingefära, avocados och psylliumfröskal till en ganska lös kräm. Fyll pajbotten med fyllningen, och ställ in i kylen några timmar till. Ni kommer att älska mig. Punkt.

27 kommentarer:

jumper sa...

Hm? Trots att jag varit hemmaman och svarat för matlagning större delen av mitt vuxna liv, har jag, vad jag kan minnas, varken bakat småkakor, bullar eller gjort större bakverk. Möjligen har jag motvilligt svarat för den konstnärliga slutdekorationen på någon tårta. Naturligtvis kommer jag inte heller att göra något av dina godisrecept, detta trots att jag är helt övertygad om deras smarrighet och gärna skulle äta om jag blev bjuden. När jag läste inlägget vattnades det mycket riktigt i munnen. Då gick jag ut i köket och tog en näve russin, nötter och kokosflingor och stoppade in i munnen. Kan det bli godare. Ja kanske, men knappast enklare.

(Gillar dig ändå).

Unknown sa...

Vilken förmån att bli inspirerad dagligen av dig! Det jag uppskattat mest med Raw är att jag upptäckt att jag kan äta nötter utan att det kliar i halsen. Jag har frossat i nötter och min favorit är Macadamia nuts som jag hittat billigt (£1 för 100g) här i London. Man får ta bussen ut i förorten för att handla eftersom de inte finns i min lokala affär, men det är det värt :-)

Henrik sa...

Henrik: Är det orostade macadamias utan skal för 114kr kilot? Det är ju ruskigt billigt.
Önskar jag kunde hitta för liknande pris här i skånelandet.

Henrik sa...

Just det, jag glömde ju tävlingen!

Det jag tycker mest om med levande föda är helt enkelt all den goda maten. Att det är så enkelt och njutbart att äta nyttigt.
Jag menar, man äter som en kung, mår som en prins och ser ut som en prinsessa var enda dag.
Vem vill inte det? :)

charis sa...

Åh vad kul, har kollat in dem lite extra, funderar på att försöka mig på att göra liknande godis själv (som remmarna alltså)

Det bästa med rawfood är enligt mig att man slängt bort det som kroppen inte mår bra av, och att det är ett sätt att leva på där man bryr sig mer om vad kroppen vill ha än vad vi vill ha för att gå ner i vikt, rawfood vet inte ens vad vikthets är!

Annelie sa...

Det bästa med raw food är att det är gott!

Frida sa...

Det bästa med vegetariskt raw-food är när det kan minskar vårt konsumtionshetsiga slöseri med jordens resurser. Tanken med mitt raw-food är att det ska ge mindre kemisk belatning på naturen och på min egen kropp, färre förorenade fabriker som mosar och manglar och kokar och behandlar sönder våra fina och färdiga råvaror, och att jag ska komma ett eller två steg bort från den accelererande teknikaliseringen av samhället och våra liv. Så det så!

Mikkan sa...

Åh, vill verkligen testa remmarna, härliga grejjer, vet inte varför jag inte gjort det ännu!

Det bästa med råkost ur mitt perspektiv är att vi dels tar tillvara på all näring som naturen ändå bjuder på, men också att vår vardagsmat blir så mycket vackrare än om vi hade tillagat alltihop! :)

Cecilia sa...

Nu står limetårtan i kylen och lyser grönt! Man vill väl liksom impa när nästintill vegandottern kommer hem ett par dar.
Tävlingsbidrag kommer så småningom.

Carro sa...

Din blogg är verkligen rolig att följa! Kan du inte skriva om hur du mår efter den tid du ätit raw, jämfört med innan?
För mig har raw inneburit en ny energi och glädje, har ganska nyligt börjat äta glutenfritt och rawfood ger verkligen nya alternativ. Kroppen känns lättare och smidigare och humöret är mycket jämnare. Ja, man kan ju säga hur mkt som helst om det fina med raw. :)
Har förresten också varit i Reykjavik och ätit på den omtalade restaurangen, och det är bland det godaste jag ätit! De hade en underbar fikonkräm som var gudomlig! Fortsätt med att inspirera!

Jonjon sa...

Tävling igen! Kul!
Raw har utmanat mig i köket, och plötsligt har jag blivit kreativ med mat igen. Fast på ett helt nytt sätt, i alla fall för mig. Nya recept är helfestligt, nya kombinationer av smaker är toppen. Jag äter t ex avocado i min fruktbofinkevetefrukost. Och det är ett helt nytt grepp vid mitt frukostbord. Både bovete och avocado med frukt.

gullfot sa...

Ni är underbara! Jag svarar i morgon, okej? :-)

Mela sa...

Det bästa med raw? Ja, ur min synvinkel (nutritionistens) så är det absolut bästa med raw att det är inspirerande och får människor att äta mer grönsaker - vilket har så otroligt mycket positiva effekter som t.ex. miljöpåverkan och hälsofaktorer. Fantastiskt! (Plus att många av recepten verkar väldigt goda...)

jumper sa...

För säkerhets skull frågar jag snitsaren, vad det är för vits med raw food. Han funderar en stund och svarar sedan lite förbryllande:

"Snitsaren tilltalas av rå föda av estetiska skäl. Nej, det har inte blivit ett "s" för mycket, även om argument för resurshushållning och djurrätt spelar in i valet av vegetarisk mat. Att raw food verkar vara mycket nyttig, är också bara bonus. Snitsaren tycker helt enkelt att rå mat är estetiskt tilltalande, inte främst för ögar utan för tanken. Vegetarisk mat är smart mat. Rå vegetarisk mat är ännu enklare och intelligentare. Men allra genialast är idén om rå vegetarisk nära växande mat, bär frukt och grönsaker. Blåbär är snyggare än passionsfrukt, maskrosblad elegantare än plastförpackad guachamosallad, Till nöds långväga torkade frön men ännu hellre lokalt lättodlade gröna linser, som kan lagras länge för att efter ett dygns blötläggning explodera av näring. Genialt!!"

jumper sa...

Snitsaren vore inte snitsaren om han inte också ställde följande motfråga:

Vad är sämst med att äta raw?

Om det inte funnes nackdelar förknippade med rå mat, skulle väl nästan alla här äta den till 100%. Varför åt inte gullfot själv bara raw food för tre veckor sen, trots att hon gissningsvis kände till dess förträflighet och vad hindrar henne att förbli 100% raw även på måndag. Snitsaren tycker att frågan är viktig, eftersom han tror att de flesta stöter på svårigheter att äta som de vill och det är lätt att känna sig utanför när entusiasmen är som mest kompakt. Snitsaren kan tänka sig att även hängivna rawfoodälskare väljer att äta upphettad mat av olika mer eller mindre goda skäl, som till exempel bekvämlighet, tid, tillgänglighet eller sällskapshänsyn. Varför väljer just du inte alltid raw food?

(Några priser kan snitsaren dock inte utlova åt dem som svarar).

jumper sa...

Snitsaren vill även ha detta till protokollet:

"Om inte gullfot klantar sig alldeles fruktansvärt före söndag, är denna blogg värd ett pris av något slag. Så välskriven, humoristisk och inspirerande! Snitsaren bugar sig".

Agneta sa...

Jag tycker det bästa med raw food är att man känner sig så vital, fräsh och full av energi!

Att man dessutom slipper diska fastbrända kastruller, stekpannor och ugnsformar är en ren bonus:)

gullfot sa...

Tack alla för fantastiskt givande kommentarer!

Jumper, det är precis det som egentligen är det käcka med raw - "enklare kan det inte bli". En näve godis rakt i munnen!

Henrik D, är jätteglad att höra att det funkar utan allergiproblemen. Jag förstår att du frossar! :-)

Henrik, spot on.

Charis, visst är det så! Tänk att bara stoppa i sig sådant som är bra för en. Det borde vara självklart...

Anneli: behöver man egentligen säga mer? Nej! Så är det :-)

Floppis: WORD!

Mikkan, jag håller med! Det finns verkligen en skönhetsaspekt av det hela. Mat att bli glad av!

Cecilia, gud vad roligt att höra! Du får berätta vad du tyckte, jag är jättenyfiken :-)

Tack Lundholm! Vad roligt att du också varit på den restaurangen, fikonkräm låter sagolikt så jag hoppas de har den nästa gång vi åker över. Fantastiskt också att höra att du mår så bra av maten.

Annikan, du är min hjälte! Och precis det du skriver var egentligen min huvudmotivering att börja det här projektet. Det är som att dra ur proppen och låta kreativiteten forsa fram, liksom.

Mela, precis! Och det gäller ju även vegetarianer, som faktiskt kan vara dåliga på att äta tillräckligt med grönsaker och tillräckligt varierat.

Jumper, Snitsarens analys är nog lika elegant som rawkostens inneboende estetik. Jag gillar också den aspekten starkt. Även motfrågan är intressant. Jag önskar att jag hade lakritsremmar att lotta ut som pris i den kategorin ;) Anledningen att inte alltid äta raw food (för mig) är dels bekvämlighet (mest socialt), dels att även en hel del lagad mat är god och nyttig. Jag kommer efter det här projektet förhoppningsvis fortsätta att kombinera det bästa av två världar, med en övervägande andel raw. Tack också för beröm!

gullfot sa...

Hej Agneta, du han emellan :-) Vilken jättebra motivering! Jag hatar verkligen fastbrända kastruller. Visst är det lättare att bara skölja av en skärbräda!

Unknown sa...

Är ju så sugen på remmarna att jag måste lämna ett bidrag trots att jag inte är så insatt i raw ännu. Så det bästa måste ju då bli att det verkar vara ett nytt och roligt sätt att lära sig äta nyttigt. =)
Tack för inspirationen!

Unknown sa...

Är ju så sugen på remmarna att jag måste lämna ett bidrag trots att jag inte är så insatt i raw ännu. Så det bästa måste ju då bli att det verkar vara ett nytt och roligt sätt att lära sig äta nyttigt. =)
Tack för inspirationen!

Zandra sa...

Det är inspirerande och lockar folk till att experimentera i köket och samtidigt prova nya råvaror. Man hittar även nya användningsområden för råvaror man kände till sen tidigare, men aldrig tänkt på att man kunde använda på det sättet. Och så känns det mer "naturligt", även om jag egentligen avskyr hur det begreppet missbrukas idag.

Anonym sa...

Det bästa med raw är att man får en annan syn på vad "riktig mat" kan vara, och vad det inte behöver vara (hej hej grönsaker och nötter, hejdå slabbiga nudlar och trista halvfabrikat). Fräscht, spännande, men samtidigt hur enkelt som helst. Hur kan man ha missat detta liksom. Och så många nya smaker, som egentligen inte alls är nya, man har bara låtit bli att förstöra dem. Och till slut (ja det blev många "bästa" saker av det här) - man blir glad av att gå till affären, hur roligt som helst att bara köpa nyttigheter ju! :)

/Anna H

gullfot sa...

Jag älskar verkligen era kommentarer!

Ingela, tack, det är på pricken!

Zandra, jag förstår precis hur du menar, och jag har också en hangup på "naturligt" faktiskt. "Råvarunära" kanske är en bättre term? :-)

Anna, grymt bra sagt! Och jag håller med om lyckokänslan i affären! Grönsaksdisken är vackrast av alla.

Cecilia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ingmarie sa...

Snacka om att vara ute i sista sekunden!
Som alla andra tilltalas och gillar jag smaken, "renheten", vetskapen om att det är bra för min kropp,det är billigt, energisnålt och vackert med raw. Det bästa med raw och råkost är ändå för mig rent etiskt. Jag vill inte vara en del av den världen där vi i i-länderna får mer och mer på bekostnad av fattiga människor. Jag tänker då främst på all mark som krävs för att odla mat till köttdjuren och snabbväxande genmanipulerade grödor, men även all industri som krävs för att framställa de 100 000 tals olika färdiga och halvfärdiga produkter som vi ska äta här i väst.Raw kost är etiskt försvarbart och dessutom miljövänligt vilket i slutänden gynnar ALLA.

Gunnar sa...

Egg-less Egg salad!