måndag 9 november 2009

Raw! #18

Det var fantastiskt att få börja veckan på ny kula. Även om jag inte fick allt gjort i helgen som jag hade velat, blev jag av med det mesta tråk som samlat sig på hög under en längre tid. Ni vet, den där känslan av borde, måste, men när ska jag hinna som liksom bara ligger och gnager vecka efter vecka. Att få saker gjort är det bästa jag vet!

Nu är vi också inne på tredje och sista veckan på utmaningen - visst är det spännande? Allt fler har hakat på på vägen, och jag får i stort sett dagligen små rara meddelanden från folk som blivit inspirerade att testa lite mera raw. Ni är mina hjältar!

Idag skall jag inte bli långrandig, men intresseklubben vill förstås ha stenkoll på vad jag äter. Det blev bovete i morse med äpple och hasselnötter, jag har fått dille på blötlagda hasselnötter, så himla goda!! Till lunch blev det vitkålsbiffar från en ny omgång som legat i ugnen och torkat över natten, med råkost från lunchrestaurangen. Två av mina nya äppelcookies till mellanmål - ett riktigt lyckat experiment kan jag säga. Väl hemma käkade jag några kalla biffar till direkt ur lådan, och så ännu en cookie. Ja ja ja, det blir sådär ibland när man är hungrig och busy. Jag lovar dock att i morgon blir det mera ordning på mathållningen, för nu på kvällen har jag varit och handlat massor med sjyssta grönsaker och groddar. Sallad galore! Dessutom ska jag testa att göra rårakor.

Receptet på äppelcookiesarna följer här nedan, lite som försmak inför morgondagens tema. Då ska vi nämligen snacka godis, och dessutom är det dags för denna veckas tävling!

Äppelcookies

2 stora syrliga äpplen
1,5 deciliter hasselnötter
5 dadlar, färska eller blötlagda
1/2 deciliter russin
1 matsked kanel

Mal hasselnötterna i matberedare och häll över i en bunke. Kör det ena äpplet med hackkniv i matberedare tillsammans med dadlarna. Byt sedan insats, och skiva det andra äpplet fint. Häll över allt till bunken med hasselnötterna, tillsätt russin och kanel och blanda med händerna eller slev till en smet. Forma till relativt tjocka cookies på bakplåtspapper, blir cirka åtta stycken. Torka i torkapparat eller ugn. Istället för matberedare går det bra att använda rivjärn till att riva respektive hyvla äpplena med, och nötterna går att mala i mixer. Dadlarna körs i så fall bäst med stavmixer. Receptet är inspirerat av Matt Amsdens bok Rawvolution, där originalet är gjort på mandlar, agavenektar och skalade (!) äpplen. Jag tycker dock hasselnöt och äpple är en fantastisk kombo, dessutom fick jag lära mig redan av mamma att det är under skalen som de flesta vitaminerna bor :-)

7 kommentarer:

Mela sa...

Åh, men på tal om godis: Jag läste Amelia Jul igår, och däri hittade jag, till min förvåning ett recept på en slags choklad, ett rawrecept alltså! Lyckades inte riktigt memorera det, men det gick ut på att man skulle mortla skalade råa kakaobönor så kakaosmöret frigjordes och sen blanda ner massa frukter, typ osvavlade aprikoser och kokos. Sen forma kakor och låta dem sätta sig. Det lät iallafall toppen!

Tildo sa...

En tävling till? Ha! Då ska jag vinna!

Anonym sa...

Dum fråga kanske, men varför ska det ena äpplet skivas? Är det för att det inte ska smula sönder när det är klart? Och hur länge ungefär ska man torka kakorna? Det låter ju hursomhelst både helt otroligt gott och helt otroligt nyttigt. :)

Här är det raw till lunch idag igen. Jag kör inte 100% raw (kanske 50?), men jag har verkligen blivit inspirerad av den här bloggen! Man får lite perspektiv på vad mat kan vara, och vad det inte behöver vara. Nötter är mitt nya gift. :)

/Anna H

Jonjon sa...

Ja,på tal om godis: Ditt recept på efter-träning-bars är smaskens. Jag gjorde med 1 äpple och lite kanel i smeten. Gott!
Men jag saknar det perfekta mellanmålet före träning, har du något tips? Efter frukost någon/några timmar innan lunchpasset, eller eftermiddagen innan kvällsspinningen? En handfull nötter funkar inte då bra för mig.

Ingmarie sa...

Nu blir jag så där HUNGRIG igen! ;-)När du är klar med dessa tre veckor tycker jag du ska ge ut allt i en bok! Eller i alla fall ett litet häfte. Skulle bli en succé!

gullfot sa...

Åh, Mela, det låter supersmarrigt! Och visst dyker raw upp lite här och var. Kul!!

Tildo, nu har du din chans!

Anna, ingen dum fråga alls, det är nog för att ha lite längre saker som håller ihop smeten, så att den inte bara faller sönder som mos. Ungefär som stålvajrar i betongen... typ (konstig liknelse men du kanske fattar :-)) Coolt med mera raw!! Som jag skrivit tidigare, det är inte 100% som är det enda som räknas, utan just att ta till sig tänket där det passar. Tummen upp!

Annikan, jag skulle satsa på en mindre smoothie. Det är i alla fall vad jag brukar köra. (Ibland blir det tyvärr lite nära inpå, *burp*) Eller en liten waldorfsallad eller något, om man orkar fixa!

Ingmarie, vi får väl se! :-)

Micke sa...

Släng ihop en PDF eller ge ut på Vulkan?

Iaf så tänkte jag på det där med vitaminer i skalet, hur väl stämmer det? Alla som inte orkar skala potatis brukar ju klämma ur sig det där i tid och otid.