söndag 8 november 2009

Raw! #17

En sak som kan vara bra att tänka på när man sysslar med raw food är det här med rengöring och hygien. I och med att vi lagar vår mat under förhållanden som undviker att ta kål på allt levande innebär det också att eventuella mikroorganismer trivs alldeles utmärkt. När man t.ex. syrar grönsaker så utnyttjar man detta, och skapar en lufttät och hyfsat saltrik miljö där de hälsosamma mjölksyrebakterierna trivs som ger surkålen eller Jumpers solrospastej den karakteristiska smaken. Andra bakterier och mögelarter trivs sämre, och dör helt enkelt utan att göra någon skada.

Vad man allmänt bör tänka på är att alltid ha tvättat händerna ordentligt innan man börjar laga mat som inte skall upphettas, och att arbeta med väldiskade redskap på rent underlag. Dessutom skall naturligtvis även ingredienserna vara ordentligt tvättade, skalade eller skrubbade. Särskilt färdiga salladsblandningar i de praktiska plastpåsar som numera säljs i livsmedelsbutikerna är förrädiskt lockande att använda direkt, trots återkommande larm om t.ex. kolibakterier i babyspenaten och liknande. Ett tips som jag fått av min thailändska kollega är att tvätta salladsblad och liknande i en stor bunke med vatten, istället för att skölja under kranen. Smutspartiklar och jord sjunker då helt enkelt till botten av bunken, och bladen blir både snabbare och enklare rena. Aldrig mera knaster mellan tänderna, hurra!

En annan sak att tänka på är att biffar och liknande inte håller lika länge som vanliga stekta varianter. Jag blev själv förvånad när mina chilibiffar var täckta av vitt fluff efter "bara" fem dagar i kylskåpet, så kanske ska man vara lite konservativ här och inte spara rå mat längre än tre-fyra dagar. Torkade rätter håller dock i allmänhet längre än färska, så om man satsar på laga-biffar-för-hela-veckan-varianten gör man antagligen klokt i att också torka dem ordentligt.

Detta om detta. Apropå biffar så gjorde jag ett riktigt lyckat experiment igår till middag: palsternackpowerbiffar med krämig citron- och ingefärssås och riven morot. Det blev repris på samma tema till lunch idag, då i den torkade varianten. Till frukost testade jag en slags variant på den snabbgröt som Emeli tipsade om i tävlingen, naturligtvis hade jag missat att blötlägga cashews så det blev handmixad gröt på äpple, banan och kanel med lite krossade pecannötter över istället. Inte alls dumt.

Just nu har jag ett gäng hasselnötsdoftande äppelcookies i ungen, blir de bra får ni receptet i morgon!

Ciao på er råbusar - och glöm inte att idag är absolut sista dagen på tävlingen. Ni som ännu inte mailat mig er postadress... gör det vetja!


Palsternackspowerbiffar
3 palsternackor
1 liten lök
3 skopor hampaprotein
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk kallpressad linfröolja
salt
svartpeppar

Kör palsternackor och lök i matberedare. Tillsätt hampaprotein, vitlök och linfröolja och arbeta ihop till en smidig smet. Smaka av med salt och peppar, och forma till biffar. Mycket goda färska, kan också torkas i ugn eller torkapparat.

Citron- och ingefärssås
1 dl cashewnötter
0,5 dl färskpressad citron
1 dl vatten
1 cm färsk ingefära
salt

Kör allt i mixer till en krämig och fluffig sås. Smaka av med salt. Så enkelt!

3 kommentarer:

Ingmarie sa...

Vilket bra tips om hur man bäst tvättar salladen!Jag är löjligt noga med att skölja allt men mina egenodlade groddar slipper min nitiska rengöring. ;-)

Cecilia sa...

Det här är bara hur kul läsning som helst. Eftersom jag är lite av en slow starter i kombination med allt för mycket jobb under dina raw-veckor ska jag göra mitt raw med start i veckan. Alltid bra med lite plats i schemat när nytt ska till.

gullfot sa...

Tack Ingmarie! Det är så enkelt...

Vad kul Cecilia! Precis, man kör när och som det passar en själv. Lycka till!