fredag 6 november 2009

Raw! #15

Äntligen fredag! Åh vad jag har längtat. Först eftersom det var tänkt att jag skulle åka till Ulricehamn och springa en massa mil på vandringsled tillsammans med ett fyrtiotal sköna människor, sen efter att ha varit tvungen att avboka löpningen för att äntligen få tid att göra en massa som måste göras. Jag längtar verkligen efter att få saker och ting gjort, och ser fram emot en söndagskväll då jag kan luta mig tillbaka i soffan och känna att saker är på sin plats och läget under kontroll. Givetvis skall jag också försöka hinna med att testa en del recept här till bloggen, så det blir en härlig tredje avslutningsvecka på den här utmaningen. Och pssst - glöm inte tävlingen! Än är det inte försent, till söndag har ni på er.

Anyway. Bovetefrukost med äpple, kanel och valnötter. Lunch? Först panik, eftersom jag inte hade förberett någonting. Sedan en snilleblixt. Pentryt på jobbet är minimalt, och det finns inga kokplattor eller så eftersom man inte får laga mat där. Men det finns köksknivar och skärbrädor så att folk skall kunna choppa upp sina färska salladsgrönsaker - och som raw behöver man ju faktiskt inte så mycket mer för att laga en riktig gourmetmåltid, eller hur ;-) Resultatet blev riktigt lyckat - åh, tacos, sade min kollega Anders när han gick förbi. Receptet på de suveräna lunchtacosarna kommer längst nedan!

Enda nackdelen var att jag kanske fick i mig för lite energi, för nu på kvällen har jag svullat som en varg. Först grönkål som jag tipsat om tidigare, med körsbärstomater och pinjenötter. Herreminje vad gott det är med färsk grönkål! Efter det tryckte jag ner en morotsproteinbar, sugen på efterrätt som jag var. Längtade sedan efter hallon, men det var slut i frysen så det blev en persimmon istället. Som om inte det varit nog hittade jag en liten ask torra russin, som jag tuggade i mig tillsammans med en rejäl näve mandlar. Jag lovar att jag är alldeles proppmätt, men ändå är jag sugen på mer mat!

Nu blir det ledigt och filmtajm resten av kvällen. Jag ska titta på Food, Inc., en ny dokumentär om livsmedelsindustrin. Vågar man gissa att man är glad att man är raw när man sett den?

Endivietacos med pinjenötsguacamole
1 endiviesallat
1 mogen avocado
2-3 tomater eller 10-15 körsbärstomater
1/2 lök
1/2 krossad vitlöksklyfta
saften av 1/2 citron
pinjenötter (eller pumpafrön, eller pecannötter etc.)
salt & svarteppar
ev. persilja eller annat bladgrönt för dekoration

Gröp ur avocadon och mosa med gaffel tillsammans med citronsaften. Smaka av med salt. Hacka tomaten eller skär körsbärstomaterna i fjärdedelar. Hacka löken. Rör ner tomat, lök och vitlök i avocadomoset. Det skall vara riktigt mycket tomat, alltså inte som en vanlig guacamole utan mera som tomat med avocadodressing. Smaka av med lite svartpeppar. Lossa blad från endivien och lägg upp som tacoskal på en tallrik. Klicka över guacamolen, strö över lite pinjenötter, klart! Men för all del, dekorera gärna med lite örtgrönt också. Mmmm...

5 kommentarer:

Micke sa...

Borde ju gå att dra ihop en pesto som är raw bara man skippar osten? Vad man ska ha den till som är raw har jag ingen aning om. Nån spaghettivariant?

Och valnötter. Synd att man inte kan slänga i feta också. Men borde vara ok ändå.

Ta det som tävlingsbidrag om inte nån sagt det redan. =)

gullfot sa...

Mycket sjysst tips. Idag blev det valnötspesto!

Micke sa...

Galet gott.

Jag brukar bara krossa valnötterna och smula fetan över pastan och peston. Men det är som sagt inte raw.

Mikkan sa...

Har aldrig tänkt på att anv endiver som tacoskal, urbra och kreativ idé ju! :)

gullfot sa...

Micke: 75 % raw! :-)

Mikkan: eller hur!