onsdag 4 november 2009

Raw! #13

För några år sedan hade jag en rawperiod, men vissa av mina favoritrecept från den tiden verkar ha försvunnit. Kanske jag lånat ut någon bok eller så, jag vet inte - synd är det i alla fall, och ett streck i räkningen för min del eftersom det var just de favoriterna jag tänkte lägga ut här på bloggen. Bland annat minns jag ett par gudomligt goda korvar på solrosfrön och vitkål, som jag bara inte kunnat släppa i tanken.

I förrgår gav jag mig därför sjutton på att helt enkelt hitta på något liknande själv. När jag väl improviserat ihop smeten var jag ganska skeptisk, det var löst och blött, inte särskilt gott och såg inte speciellt kul ut heller, men eftersom det nu ändå var experiment i farten bestämde jag mig för att testa att torka den gråa sörjan i ugn. Jag ställe temperaturen straxt innan pricken mellan 0 och 100 grader (alltså ungefär 40C), och ställde upp ugnsluckan någon centimeter med en woktång. Resultatet blev över förväntan, och mina alldeles egna vitkålsbiffar är nog mina absoluta favoritbiffar just nu. Ni måste testa!

Igår blev det bovete med äpple och valnöt till frukost, vitkålsbiffar och sötpotatisspagetti med het guacamole till lunch, resten av de suveränt goda biffarna när jag kom hem, och sen naggade jag rejält av smeten till de proteinbars jag pratade om i gårdagens inlägg. Jag gjorde också en ny sats snabbiffar som blev rejält smulig men god. Återigen glömde jag att blölägga bovete på kvällen, så i morse det blev banan, äpple och kokos med färskstött kardemumma igen. Till lunch hade jag med mig en rejäl hög snabbiffsmulor i matlådan, som jag drygade ut med riven morot och vitkålssallad från lunchrestaurangen på mitt jobb (bra tips för den stressade). Jag tog en banan, ett äpple och några pecannötter på eftermiddagen, sedan drog jag till en föreläsning och var rejält hungrig efteråt. Sprang in i en livsmedelsaffär på vägen hem och spontanshoppade lite mat. När jag avverkat grönsaksavdelningen och inte riktigt visste vart jag skulle ta vägen kom jag på att... nä, resten av affären behöver jag ju inte ens titta i! Tänk vad mycket tid man spar som raw.

Jag köpte också en mango- och passionsfruktsmoothie som färdkost hem, men den var alldeles för söt så efter någon klunk beslöt jag att den får åka i mixern tillsammans med lite annat vid tillfälle. Istället ville jag göra något roligt av de fina mogna avocados jag hade köpt, och kom att tänka på det här med gräddfil, hackad lök och kaviar. Jag orkade inte mixa ihop någon gräddfil (görs enkelt på cashews, vatten och citronjuice med en nypa salt), men saltade två avocadhalvor lätt, klämde ur en saftig halv citron över köttet, och fyllde halvorna med pumpafrön och norialg som jag råkade ha hemma (och aldrig använt). Perfekt och supergott, det receptet skall minsann förfinas!

Ni glömmer väl inte tävlingen om hampaprotein från Reidarsson? Fortsätt kommentera med era tips vetja, ni har ända till söndag på er. Och glöm inte att ni också måste maila mig era postadresser!

Puss & stay raw

Vitkålsbiffar
2 dl solrosfrön
2 dl finriven vitkål
3 matskedar tamari
2 matskedar chiafrön
1 liten lök
1 stor näve färsk koriander

Mal solrosfrön till mjöl i mixer (det gör inget om enstaka hela frön är kvar). Hacka löken och koriandern. Blanda alltsammans till en jämn smet, och forma till biffar. Dessa biffar bör absolut torkas i torkapparat eller ugn för att bli riktigt goda. Chiafrön kan du utelämna om du inte har några, eller varför inte byta ut mot linfrön. Koriandern kan du också byta ut mot till exempel persilja eller kanske färsk oregano. Man tager vad man haver! Denna sats är inte så stor som de andra, utan räcker till 2-3 portioner.

Pumpakaviarfylld avocado
1 mogen avocado
1/2 citron
2 rågade matskedar pumpafrön
1 matsked noriflagor (finns på hälsokosten)

Skär avocadon i halvor och tag bort kärnan. Salta, och pressa över citronen. Fyll med pumpafrön och norialger - klart! För lyxversionen gör du samma "majonäs" som till waldorfsalladen, blandar med finhackad lök, och lägger en klick underst på avocadohalvorna innan du strör över pumpafröna och algerna. Pressa i så fall över citronen sist (över "kaviaren" alltså). Funkar som tjusig förrätt till finbjudningen any day!

8 kommentarer:

jumper sa...

Hej, jag heter jumper och har två frågor, en av allmän karaktär och en mer speciell. Ingen av dem handlar dock om just detta inlägg.

1. Finns det i raw food-rörelsen några idéer om att icke raw mat är dålig i sig, kanske rentav skadlig, eller handlar det bara om att död mat så att säga späder ut nyttigheten, eftersom den tar kaloriutrymme som kunde fyllas nyttigare raw food. För en tränande atlet med stort kaloribehov som jag, borde det vara ett mindre problem än för en stillasittande tonårsflicka eller pensionär. Jag kände för lite kokt ris eller potatis eller en brödskiva till de kalla biffarna och salladen.

2. Du har åtminstone två gånger talat om nyttigt Omega3-fett i till exempel linfrö. I den traditionella näringsläran har jag lärt mig att de nyttiga Omega3-fettsyrorna är DHA (docosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) som finns i till exempel fet fisk och Omega3-kapslar, medan alfalinolensyran (ALA) som finns i vegetabilier inte har samma välgörande effekt på blodkärl och annat. ALA ska visserligen kunna omvandlas till de två andra syrorna i kroppen, men i mycket begränsad omfattning. Så vitt jag minns handlar det om konkurrens om enzymer med Omega6-fettsyror, och kvoten mellan Omega6 och Omega3 ska inte vara för hög. Jag gissar att du har bredare kunskap (från veganlitteratur?) än jag även i denna fråga.

(Om du inte har tid att svara blir jag inte ett dugg ledsen).

Masse sa...

Hej!

Du har naturligtvis koll på den här sajten! http://runningraw.com/index.html

gullfot sa...

Jumper frågor är bra! Det är säkert fler som undrar.

1. Rawfoodrörelsen är nog ganska spretig, man hittar nog hela skalan från levande föda-fundamentalister till dem som bara vill hålla vikten med en trendig hollywooddiet. Enligt mina influenser (vet inte om det finns något som kallas modern kalifornsk rawkultur) så förekommer definitivt föreställningen att upphettad och processad mat är "död", och att den dränerar dig på energi. (Inte genom utspädning som du föreslår, utan genom sina inneboende egenskaper.) Dock pratar man mest om hur full av liv och kraft den råa maten är, som att äta solen direkt liksom.

Jag har personlige inga problem att få i mig tillräckligt med kalorier på raw (äter mycket nötter & frön), men om man är van att få det behovet tillgodosett med stärkelserika kolhydrater förstår jag att det kan vara knepigt. Det tar ju ett tag innan man hittar alternativ som funkar för en i vardagen.

Det man också ska ha klart för sig är att det är få som kör 100 % raw året om. Många satsar på t.ex. 80 % (t.ex. Erika Palmcrantz som skrivit hittills enda svenska rawbooken), och det troliga är väl att jag själv kommer att lägga mig där någonstans. Så var inte för hård mot dig själv om det känns som lite potatis eller råris skulle smaka gott :-)

2. Det här är som du mycket riktigt anar ett stort diskussionsämne i vegokretsar, eller kanske snarare en punkt där man som vegan ofta får försvara sin kosthållning. Själv har jag valt att undvika konflikten genom att ta tillskott av EPA/DHA från alger, dvs. samma källan som fisken får sitt Omega-3 ifrån. Vegansafe, med andra ord.

De studier som gjorts på Omega-3-fettsyror och deras nyttiga inverkan på bl.a. inflammationer och hjär- och kärlsjukdomar har nästan uteslutande gjorts på omega-3 från fisk. ALA (som också är en omega-3-fettsyra) som finns i vegetabilier omvandlas till DHA/EPA i kroppen, och här pekar olika studier åt olika håll. Jag har för mig att hypotesen just nu är att denna omvandling sker olika effektivt hos olika befolkningsgrupper, och att de skillanderna är genetiskt betingade. Att ALA är supernyttigt och bidrar till en bra omega-3/omega-6-balans är dock säkerställt. (Vi behöver mer omega-6 än omega-3, men med dagens normalkost får folk i sig alldeles för mycket omega-6 vilket är dåligt.) De är de snudd på mirakulösa effekterna av EPA/DHA på vissa sjukdomstillstånd som är lite mer oklara ifall man kan få dem via vegetabilisk kost som inte består av alger, men ALA är alltså bra och viktigt oavsett. Lite mer generell info finns på http://www.paulun.se/page5501247.aspx , men observera gärna att det alltså inte krävs fisk utan det idag även finns algtillskott.

Masse, desto roligare att du har koll på den :D

gullfot sa...

Tillägg: Paulún själv verkar lite inkosekvent här. Läs till exempel vad han skriver om valnötter:

"En fantastisk nöt med mycket antioxidanter och en hög halt omega-3 i form av ALA. Den byggs bl a in i hjärnan och kan dessutom omvandlas till omega-3-fettsyran DHA som annars finns i fisk."

Och Masse förresten, jag kanske var lite putslustigt otydlig - jag har sett den sajten tidigare, men kul att du påminde mig om den! Tack! Du vet om att tipset kvalificerar dig för tävlingen, va? :-)

Masse sa...

Nää! Vilken tävling?

jumper sa...

Tack för det !! ("Det är reda med dig Madicken").

Som jag skrev första dan här, har jag inte antagit din utmanining om råa veckor, så jag äter vad jag får lust till, vilket hittills har blivit en blandning av levande och dött. Jag lär mig mycket nytt av din blogg och får nya impulser till ny bekväm veganmat, vilket är huvudsaken.

Masse sa...

Jaha! Den tävlingen! Coolt! Det hade jag inte räknat med. :-)

gullfot sa...

Jepp Masse, you're in! :-)

Jumper, det är prexis så det var tänkt. Så kul!