tisdag 3 november 2009

Raw! #12 - Tävling!

Bra efter-tränings-snacks efterlyste Ingmarie förra veckan. Eftersom Ingmarie skrivit ett så fantastiskt bra inlägg om groddning på sin egen blogg (läs, se och lär!) så måste jag givetvis återgälda tjänsten.

Vad är då ett bra efter-tränings-snacks? Jo, det skall helst vara
  • enkelt och snabbt att göra
  • lätt att ta med sig
  • innehålla lite av allt - såväl kolhydrater som nyttiga fetter och protein
Det klassiska rådet i fitnesskretsar lyder att man skall äta långsamma kolhydrater före träning, och snabba efteråt. Om man tänker raw innebär det att man några timmar före träning skall äta en mer vanlig måltid med nötter, groddar och frön, rotfrukter, bladgrönt och liknande. Efter träning kör man frukt (färsk eller torkad) i olika varianter. Vitsen med ett sådant upplägg är att ha bra energinivåer under själva träningen, och sedan efter träningen snabbt fylla på musklernas uttömda glykogendepåer för att påskynda återhämtningen och undvika att kroppen går in i ett nedbrytande läge. Detta är framförallt viktigt om man styrketränar i syfte att bygga muskelmassa, men om man däremot tränar för uthållighet har det visat sig att det kan vara bra att låta kroppen gå tom på glykogen en längre tid ibland. Som långdistanslöpare eller cyklist till exempel är det alltså helt okej om man inte får i sig något direkt efter långpasset då och då.

Det enda jag egentligen vill avråda ifrån är att ta snabba kolhydrater precis innan träning. Det är många som gör det, lustigt nog! En glas juice eller några dadlar för att piggna till inför passet, typ. Problemet är att du då får en insulintopp som snabbt klingar av, vilket leder till en dipp lagom till att du hunnit värma upp ordentligt. Inte bra! Om du känner att du absolut inte kommer att orka träna utan den där sötsaken, vänta hellre tills efter uppvärmningen. Då har träningshormonerna kommit igång, du slipper insulinspiken, och får ändå din energikick.

Men tillbaka till efter-tränings-snacksen. Har ni sett den där reklamen för Gainomax recoverydryck på temat "bananas are for monkeys"? Faktum är att biologiskt sett är vi just apor, och bananer är ungefär det smartaste som naturen hittat på i efter-tränings-snacksväg. Billigt, går att få tag i överallt, hygieniskt och lätt att bära med sig. Enda nackdelen med den där bananen är att den inte innehåller något protein att tala om, vilket är ett problem om man exempelvis vill bygga muskelmassa. Men som snacks direkt efter träningen räcker den utmärkt, om du sedan äter en mer sammansatt måltid inom en-två timmar efteråt. Och du kan alltid garderna med en handfull mandlar till. Det skadar överhuvudtaget inte att alltid ha en påse mandlar i väskan, för att snabbt förvandla nödsituationer till en rawseger.

Om man vill ha lite mer traditionella efter-tränings-snacks som återhämtningsdrycker och bars så tycker jag man skall satsa på hampaprotein. Hampaprotein är fullvärdigt, dvs. innehåller alla essentiella aminosyror i tillräcklig mängd, och är dessutom både naturligt och raw. Hampaprotein är inget isolat som t.ex. soja- eller vassleprotein, utan består av rena, skalade hampafrön som kallpressats, och inget annat. Dessutom är det mycket rikt på essentiella fettsyror, inte minst de nyttiga omega-3-fettsyrorna. Hampaprotein är därför egentligen lite på gränsen mellan raw food och superfood, trots att jag lovat att det inte ska bli alldeles för fancyschmancy här på bloggen. Supernyttigt alltså, och jättebra att använda till att göra både återhämtningsdrycker och bars på. Enda problemet är att hampaprotein normalt inte går att hitta i affärerna, men svenska Reidarssons säljer hampaprotein från Manitoba Harvest som är 100 % raw, ekologiskt odlat och fair trade och allt. Jag brukar köpa de stora 2,2-kiloshinkarna, då blir det prisvärt och frakten går på ett par dagar.

Min egna absoluta favorit är hampasmoothie. Antingen slänger man ihop den själv på tre minuter när man kommit hem från träningen, eller så har man den med sig i till exempel en gammal brämhultsflaska, som har en bra och vid hals och funkar till lite mer trögflytande saker. En skopa hampaprotein, en banan, någon deciliter bär, lite nötter eller några matskedar kokosflingor, en knapp minut i mixern, klart. Funkar också bra till lunch! Som återhämtningsdryck kan det vara en bra idé att slänga ner ett par blötlagda eller mjuka dadlar också för både smaken och som extra kolhydratstillskott, och gärna en nypa salt för att kompensera för de elektrolyter man förlorat med svetten. Vad gäller bars gjorde jag en egen variant idag på hampaprotein, chiafrön, pumpafrön, valnötter, aprikoser och morot. Blev supersmarrigt! Recept följer i sedvanlig ordning längst ner i bloggen.

Tävling!
Jag vet att ni är många som är nyfikna på att testa hampaprotein och undrar hur det smakar, så jag frågade Reidarssons om de inte ville sponsra oss rawdiggare lite grand. De ville de absolut, och jag lottar därför ut trettio produktprover på hampaprotein! Två lyckliga vinnare får dessutom varsin hel förpackning hampaprotein i sprillans nya smaksatta varianter som precis kommit, vanilj och choklad. Jag har själv inte hunnit testa dem, men det är 100 % naturliga och ekologiska råvaror och inget konstgjort tjafs så de är säkert super!

Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar här på bloggen med ditt bästa råtips. Allt duger! Det kan vara vad som helst från din egen favoritgrönsak, hur man enklast skär gurka, någon trevlig bok eller bra blogg, eller kanske ett recept. Observera att tipset måste vara 100 % raw vegan för att gälla i tävlingen! Har du en egen blogg kan du också skriva tipset på din egen sida, och länka till min blogg därifrån. Maila sedan din postadress till mig på rawbloggen@gmail.com, så kommer ditt prov på posten om du vunnit. Senast söndag 8 november vill jag ha din kommentar och din adress. Låt fantasin flöda, dela med dig, och lycka till!


Efter-tränings-smoothie, grundrecept
1-1,5 skopa hampaprotein
1 banan, gärna riktig mogen
1-2 dl frukt i bitar eller bär (t.ex. hallon, blåbär, mango, ananas, persika)
2-3 msk nötter (mandlar, cashews, kokosflingor)
2-3 blötlagda dadlar eller ett stänk agavesyrup om man vill ha lite extra sött
2-3 dl vatten
1 nypa salt för elektrolytbalansen

Kör allt i mixer till en jämn smoothie. Hotta gärna upp med kryddor eller andra nyttigheter som linfrön. Min favorit är till exempel hallon och chili, eller banan, kokos och kardemumma.

Efter-tränings-bars, grundrecept
1 dl hampaprotein
0,5 dl "klisterfrö" som linfrön eller chiafrön
0,5 dl "smakfrö" som sesamfrön, hampafrön, pumpafrön
0,5 dl nötter (mandlar, cashews, valnötter, kokos, hasselnötter etc)
2 dl söt torkad frukt (dadlar, aprikoser, fikon, russin)
1 dl färsk frukt (äpple, hallon, blåbär, päron etc. - eller varför inte sötare rotfrukter som morot eller palsternacka)
Ev. kryddor och smaksättare (kanel, vanilj, chili, kardemumma, rå kakao...)

Kör allt i matberedare eller med stavmixer till en smet. Det kan gärna vara lite crunch kvar i form av hela bitar nötter och frön. Kavla ut till en centimeterhög kaka och skär till bars, räcker till sex stycken. De är goda som de är (packa i smörgåspapper och förvara kallt), men kan också torkas i ugn eller torkapparat för att bli enklare att hantera. Barsen funkar givetvis även utmärkt under träning! Man kan också göra bollar av smeten, om man vill göra det ännu lättare för sig. Då kanske man kan kosta på sig att rulla bollarna i kokos, hampafrön eller sesam också.

37 kommentarer:

aleeekz sa...

recept som är hur gott som helst ;
oskalade räkor (så mycket som man känner.
en purjolök
halv liter grädde.

för skala skala räkorna.
häll i grädden i en kastrull och låt den koka upp.
skär purjon och häll i den i grädden, låt detta få stå ett tag.
häll i räkorna innan servering och krydda efter smak.

gott att servera till = pasta :)

det är ett hur gott recept som helst. och jag är med i tävlingen :).

gullfot sa...

Aleeeks, eftersom du var först låter jag gå för denna gång och du är med i tävlingen, men jag har förtydligat tävlingsreglerna - det måste vara ett 100 % raw tips för att det skall gälla :-)

Micke sa...

Meh, jag vill ju tävla men kan ju nada om raw.

Whatever, barsen (åhhh, svengelska gör mig galen) verkar trevliga. Vad blir det för kostnad styck ungefär och hur länge håller dom?

jumper sa...

Okej, här är ett väl beprövat recept som håller i alla väder:

Syrad solrospastej eller -sås.

200 g solroskärnor
200 g gul lök
1/2-1 tsk salt
2 dl vatten

Mal solroskärnorna i t.ex en handdriven kaffekvarn eller en mixer och hacka löken fint. Blanda väl med vatten och salt i en hög glasburk rymmande 8-10 dl. Sätt på lock och låt burken stå i rumstemperatur i ca två dygn eller tills den tidigare smutsgråa blandningen fått en beige färg under ytan och något bubblig konsistens. Smaken ska vara strävt syrlig, inte bara salt. Före förtäring kan det översta gråa skikt, som varit i kontakt med luften, avlägsnas. Förvaras svalt.
Med dubbelt så mycket vatten, som också kan blandas i efteråt, erhålls en mycket smaklig och andvändbar sås.

Carina sa...

Jag tävlar inte för jag har verkligen noll koll på allt om mat :-)....

MEN jag måste bara få uttrycka min beundran för den här bloggen. Den är så jäkla bra och lärorik och intressant och ambitiös!

Helt enkelt Skitbra!!!

Jonjon sa...

okej, måste tipset gå att äta? För mitt bästa råtips är citroner mot nariga armbågar. Och citroner använder man ju massvis i Egg Less Eggsalad, och när man pressat ur all saft ur citronhalvan kan man trycka ned armbågen i citronhalvan och smörja in sig med fina citronoljor. Resultat: mjuk hud. bums.

Men ska det gå att äta så är tipset hackad mango, rödlök, chili och koriander, lite salt och pressad lime. Blir den smaskigaste salsan. Raw.

gullfot sa...

Jamen Carina och Micke! Ni kan väl berätta hur man river en morot i alla fall? Det är liksom intentionen som räknas :-) Micke förresten har du ju redan tipsat om att rå potatis är jättegott.

Kostnad barsen, svår fråga! Det beror ju lite på vad man har i dem, men de jag gjorde, hm. Kanske 5-10 spänn styck?

Jumper din solrospastej borde få specialpris :-)

gullfot sa...

Annikan, taget, med hull och hår!

Vilda sa...

Bästa tips bästa tips...

Ehm, en gång hade jag en rejäl infektion på gång, hade ondare och ondare fram till lunch. Då gjorde jag en äcklig energisoppa och tvingade ner ur ett glas och sen blev det bara bättre och bättre. Under kvällen försvann allt.

Energisoppa gör man genom att mixa tre dl groddar 1 dl vatten (eller rejuvelac som ör en fermenterad vetedryck), 1 avokado, lite grönt och citron.

Annars äter jag inte äcklig mat.

Tack för att du fick mig att upptäcka roliga bloggar... jag skriver om dig imorgon.

joanna sa...

Min favorit som jag lagar varje gång jag blir sugen på något lite mastigare. Är super god, enkel och snabb att fixa:

Ta:
2 nävar med cashewnötter,
en rejäl skvätt olivolja, citronsaft (kanske halva citron), en klyfta vitlök
lite salt
och mixa allting ihop till en "sås" (ska vara mycket trög i konsistensen)

Såsen blandas med en liten strimlad vitkål (jag använder osthyvel), riven morot och en halv hackad röd paprika.
Sedan är det bara knåda allt detta ihop med händerna...precis som en deg.
Kalasgott!!! :)Brukar aldrig tröttna på den

Carina sa...

Jaha, det här var märkligt. Det var precis in en tjej och skrev ett inlägg på min blogg. Den tjejen driver ett raw-café nere i Skåne och hon har en hemsida som handlar om raw-food.

Så, här kommer mitt tävlingsbidrag. En länk till hennes blogg:
http://loveraw.blogspot.com/

Kan man inte själv så får man stjäla av andra.

Sen ett tips. Man kan alltid förgylla en redan god sallad med passionsfrukt, granatäpple och vindruvor. Det är stående ingredienser i mina sallader i alla fall.

Sofie sa...

Jag gillar att riva rödbeta och syrligt äpple (jag brukar ta två rödbetor till ett äpple) och äta med valnötter till. Om man vill kan man även ha på lite olivolja och salt. Supergott!

Inspirerande blogg du har!

Micke sa...

Ok, rå potatis är det bästa sen skivat rawbröd. Skala, ät som ett äpple.

Får man använda socker? Isåfall är ju mandelmassa tillåtet, yey.

Hur länge håller barsen?

H C Barregren sa...

Svar på din kommentar: Även om jag skriver mycket om jobbet så är det nästan alltid bara små detaljer som rör personliga relationer. Jag säger inte så mycket om verksamheten i sig. Jag jobbar med marknadsföring på ett företag som tar fram kosttillskott och nyttig mat. Artikeln såg kort ut och det är kanske inte så vetenskaplig. För mig känns det som om sunt förnuft räcker: vi mår bättre av naturlig mat med mycket näring och lite kemikalier. Eller som jag säger om min diet: Man blir glad av den. Motsatsen kan inte leda till nån glädje och energi i längden.

Krams!

H C Barregren sa...

Jaså, det var en tävling också, vad spännande! Mitt bästa råtips är...

Om du vill byta till ett sundare liv, kanske vill bli råkostare, så behöver du ingen disciplin, inga krav, du behöver inte sakna god mat.

Det som krävs för att byta ut dålig mat mot glad mat är kunskap och att man utmanar sina vanor.

Kunskap: Om du bara slänger ut det som är dåligt utan att ha något att ersätta det med är du dömd att misslyckas. Mat är för grundläggande för att behandlas på det viset.

Det är bättre att steg för steg byta ut dålig mat mot mat som är nyttig och god. Den maten finns, det som saknas är kunskap. I takt med att du lär dig fler underbara recept kan du slänga de dåliga.

Vana: Dina smaklökar byts ut på 24 timmar. Dina celler i kroppen byts ut på ett år (om ett år finns du inte, allt som är du i dag är utbytt). Det tar åtta veckor att bli av med en kemisk obalans i kroppen.

Vad vi tycker är gott eller passande handlar mycket om vanor. Ta inte bort vanorna, byt bara ut dem mot andra som är roligare. Ta det steg för steg.

Sist ett litet personligt råtips från mig: Ät mammas mat. Mat som lagas med kärlek av en närstående är alltid nyttig. Ta emot den med tacksamhet.

Jonjon sa...

Ett tips till: Granatäpple utan slabb. Tricket är att slå ut kärnorna med en slev, efter att man delat på äpplet så klart. Banka på, rakt ned i frukostskålen. Inget slabb - inget meck. Och det är kul med fruktvåld.

Jonjon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mela sa...

Åh, vad roligt. Jag är supernyfiken på raw, men tycker att det verkar ganska så omständigt... Skulle dock GÄRNA testa hampaproteinet.

Hm. Men ett rawrecept alltså.

Kanske denna:
Bästa mangosmoothien
2 dl mango
1 banan
2,5 dl mandelmjölk
2 msk kokos
Pressad citron efter smak
Mixa alla ingredienserna, häll upp i ett fint glas. Njut!

MarathonMia sa...

Älskar tävlingar! Älskar att laga mat - därför ska jag skicka ett tips som går rakt emot mig själv... (+ett bonustips)Jag är matlådemarodör - hatar att leta bra mat på restaurang och blev RÅTT överraskad igår när jag åt "ute" med jobbet.

Restaurang Zenit i Kista Science Tower har en salladsbuffé där 90% är RAW, och man kombinerar helt själv! Dessuotm var det en variation utan dess like! Det finns flera olika sorters nötter, torkade frukter, råkost, röror, sallader, grönsaker, frukter, frön, torkade bär - You name it! Tallriken räckte knappt till och mina kunder tittade konstigt på mig!

Tips 2: Vattenmelonbitar + honungsmelonbitar + saft från en lime, 2 citroner, 2 apelsiner + 1 hackad chili + mynta alternativt koriander. Fräscht att ha till maten eller som efterätt eller mellanmål - en uppiggare

P.S Fis väl därute - för magen har ju i alla fall märkt att något nytt är på gång :)

charis sa...

Åh jag vill absolut testa proteinet, var inne på att köpa ärtprotein tror jag det var för ett tag sedan, men sedan har det inte blivit av, har faktiskt aldrig smakat på något proteinpulver alls!

Mitt bästa rawtips är en underbar morotskaka med julig smak:

5dl finrivna morötter
200g färska dadlar
200g färska fikon
3dl malda mandlar
1-3tsk vardera (beroende på hur starkt du vill ha det) av kanel, ingefära, vaniljpulver och nejlika
ev lite vatten

Mixa alltihop, och häll/lyft över det i en fin form, in i kylskåpet där den får stå under natten för att stelna lite, servera med färska bär uppe på, kan även serveras med raw grädde!

(jag har en mat hemsida men har inte hunnit lägga upp något raw än, mer än en kategori)

anna h sa...

Åh, tävling, vad roligt! :D

Nu har ju inte jag hunnit testa så mycket raw än, men vegan har jag varit i en massa år så jag har lärt mig något om att hacka grönsaker:

Se till att ha en väl slipad kniv! Det blir väldigt mycket roligare att laga mat när man slipper såga genom tomaterna. Och roligt att se att "hacka nötter" faktiskt kan resultera i hackade nötter på skärbrädan, i stället för svårt sargade nötter över hela köksgolvet. Knivslip från Ikea, 59 pix. Bästa köksinvesteringen på länge.

Karin sa...

Har precis blivit intresserad av raw och gillar verkligen den här bloggen, vad kul med en tävling!

Första receptet som dyker upp i huvudet är sesammjölk, så det blir mitt bidrag :)

*Sesamfrön oskalade
*En liten banan
*Lite honung
*Vatten
*Lite salt

Mixa allting och späd med vatten tills önskad konsistens.

Cecilia sa...

Hej Fredrika! Rolig och bra läsning som sätter fart på mina gamla slumrande år som innehöll bättre mathållning än i dag! Efter ditt senaste inlägg dök äppelrasp från Annelies Schönecks bok "Att ta tillvara äpplen" upp i mitt minne, och jag tänkte skicka in receptet ända tills jag kom på att det föll på upphettningen i ugn efteråt. Men nu blir det i alla fall lite äppelrasp gjort här för första gången på många år, hälsar Cecilia som var med hemma hos Maria i september.

gullfot sa...

Ni är ju fantastiska, allihopa ♥
Glöm bara inte att maila er postadress också, till rawbloggen@gmail.com

Jag börjar nerifrån och upp...

Cecilia, vad glad jag blir att se dig här, och att du påminde mig om dig eller vad jag ska säga! Måste kika in bloggen... Jag hoppas vi får tillfälle att ses igen också! Äppelrasp är helt okej om då låter dem vara råa :) - KRAM!

Karin, tack, och vad kul att du också testar raw! Och en till långlöpare dessutom, me like. Sesammjölk är jättebra, hör ni det allihopa? Massor med kalcium. Och gott!

Hej Anna, vad roligt att se dig här också! Vassa knivar ska det vara, proffsigt.

Charis, vilken fantastisk morotskaka! Det skall bli riktigt spännande när rawsektionen öppnar på din blogg kan jag tro.

Hej Mia, sjysst Kista-tips!! Äta ute måste man också "lära sig" som raw. Men det här med gaser... tror vi veganer har det lite lättare som har vana magar kanske, det beror nämligen på bakteriefloran. Eller så är det bufféeffekten, man har blandat lite för vilt. Något som många har problem med är annars inulin (en annars mycket nyttig polysackarid som finns bl a i jordärtskockor), det får jag rejäla problem med. Och kikärter, men dem slipper jag ju nu! :-)

Hej Mela, vad kul att se dig här! Med en smoothie som inte går av för hackor dessutom. Jag kände inte till din blogg (svea), den är ju jättebra!

Annikan - rått våld!

Barregren, dina råd är helt underbara. Jag brukar säga att just nu under det här experimentet lagar jag mat med både kärlek - och nyfikenhet :-)

Micke: socker går tyvärr bort! Men dadlar och agavesyrup är okej. Jag lovar det går att gegga ihop ungefär mandelmassa, eller mycket godare till och med! Vilket också leder till problemet att jag inte riktigt vet hur länge barsen håller. De brukar vara uppätna på 2-3 dagar... :") Men jag skulle tippa att en vecka är grönt.

Sofie, tack för komplimangen! Ditt tips låter supersmarrigt. Jag har själv varit ute efter något kul med rödbetor, perfekt!

Carina, vad kul! Och vilken jättefin blogg. Av dina salladsingredienser att döma spelar du redan i den avancerade rawligan ;)

Mmmm, Joanna, det låter fint det! Tack!

Livskompott, välkommen hitt, och tack för ett bra tips i rusk- och förkylningstider! Fast nu när vi kör raw blir vi ju inte sjuka förstås ;) JAG LÄNGTAR TILLS ATT NI ÖPPNAR!!!

Emmy sa...

Kul blogg. Jag är lite nyfiken på raw, även om jag på intet sätt har några ambitioner att äta på det viset till 100%. Men lite i alla fall.

Mitt favoritrecept är på "raw-bröd"

1 dl olivolja
2 dl soltorkade tomater
6 dl malda mandlar
2 dl krossade linfrön
2 medelstora squash
2 äpplen
Färska örter
salt

Mixa olja, tomater, squash och äpplen till en smet. Rör ner mandel, linfrön och örter.
Kavla ut smeten på bakplåtspapper till ett tunt lager. Bakplåtspapper både under och över smeten är att rekommendera om man ska lyckas få det att hålla ihop. Torka i ugnen på lägsta temperatur i en halv evighet.


Efterlyser lite tips också. Väldigt många raw-recept innehåller citron. Finns det något bra att ersätta citron med om man som jag är allergisk?

Emeli sa...

Härlig blogg. Här kommer mitt recept på snabb raw gröt.

1 port
-----
½ hand cashewnötter
1 banan
½ äpple
Kanel

Blötlägg cashewnötterna över natten. Mixa nötterna med vattnet de låg i. Skala och dela bananen och äpplet. Mixa. Servera med ytterligare fruktbitar och kanel.

Jonjon sa...

Hoummus är toppen när man börjar tröttna på chilibiffar. Byt ut kikärtor mot cashewnötter.
3 dl cashewnötter
mixa med 1 pressad citron, vatten och vitlök.
Tillsätt 1-2 msk tahini, salt och olivolja.
Smaka av, ta mer av något om det behövs.

Sedan funderar jag på vad man kan använda istället för citron... pressad ingefära? Det går att pressa ingefära i vanlig vitlökspress. Ananas? Blanda de två?

Jonjon sa...

Ser att jag var otydlig i kommentaren ovan: Hoummus är toppen TILL chilibiffarna som man kan börja tröttna på. Blir en fin blandning med chilibiff och hoummus.

Ingmarie sa...

Än en gång; underbar sida!Tack! Gör det enkelt för mig och länkar till min sida;
http://blog.nemonisimors.com/?view=entries&entryid=1953
:-)

gullfot sa...


Emmy, tack! Vad spännande med bröd, det ska jag nog testa i helgen. Som alternativ till citron kan du använda vinäger. I de recept där det skall vara mycket citron kanske du skall ta mindre mängd dock, eftersom vinägersmaken tränger igenom ganska kraftigt. I sötare grejer kan det funka bättre med äppelcidervinäger, som är mer fruktsyrlig och mindre "vinig". Det är vad jag kommer på på rak arm, men ska fundera lite till! :-) (Antar att lime inte funkar heller, dvs. all citrus?)

Emeli, tack! Det var ett smarrigt och smart recept - ska tänka på det nästa gång jag glömmer att blötlägga bovetet.

Annikan, härligt, du kör verkligen hårt! Love!!

Härligt Ingmarie! För att inte tycka det är kul att laga mat verkar du vara ganska så bra på det :-)

Wyrja sa...

Hej!

Såg din blogg på Greenroom. Det är så roligt att intresset ökar nu. Kul med recepttävling. Jag har ett bidrag på absolut favotifrukost:

Avocadoyoghurt med groddmüssli

Avocado 0,5-1 st
Rejuvelac 2 dl
Bovete 0,5 dl
Gröna ärtor 0,5 dl
Solrosfrön 0,5 dl
Paranötter 2-3 st
Äpple 0,5
Banan 1/4
Kanel
Ingefära torkad

Bovete och ärtor groddas. Frön och nötter blötläggs.
Rejuvelacen görs av vete eller quinoa som groddas och läggs i vatten med något litet sött t ex ett par russin eller några droppar lönnsirap. Jäsningen behöver ett para dagar på sig. Det ska dofta syrligt, yoghurt om den.

Mixa avocadon i denfärdiga rejuvelacen och yoghurten är klar!
Hacka paranötterna och blanda med bovetegroddar, solrosfrön och ärtor.
Skär äppelbiten i tärningar och skiva bananen.

Häll upp yoghurten i en skål, strö över müsslin och frukten och dofta över litet kanel och ingefära. Frukosten är klar!

Kajjan sa...

Vilken fantastiskt rolig och inspirerande blogg! Tack så mycket :)

Här kommer världens bästa rawtips:
Du behöver en råsafcentifug samt

grönsaker:vitkål, morötter, rödbetor, gärna äpple
blötlagda valnötter
dina favoritkryddor
ev olivolja

Skala grönsakerna (eller skrubba ordentligt). Kör i råsafcentrifugen och njut at juicen :) Ta sedan ut "resterna" dvs de malda urvattnade grönsakerna. Kör de blötlagda valnötterna i en mixer och blanda ner "grönsaksgeggan". Smaksätt med dina favoritkryddor: tex persilja, hackad vitlök eller chili. Rör ev ner lite olivolja. Ät som de är eller torka på 45 grader i ugn!

Mmmm, jättegott plus att man använder resterna från råsaftcentrifugeringen!

Ida-Maria sa...

Tack för en kul blog, här kommer recept på en fräsch apelsinsallad:

1 apelsin, skalas och hackas grovt
1 rejäl näve rädisor, skiva
1 chilifrukt, hackad
1 rejäl näve groddar av valfritt slag (prövade själv hampagroddar nyss, det var gott!)
1 citron, pressa över saften
lite salt

Anonym sa...

Jag har fått dille på morötter. Skala många på en gång och lägg i låda i kylskåpet. Då är det lätt att ta en när man blir sugen.

Frida sa...

Okej, ett raw-vegan-recept för att tävla om hampaprotein!
Rödbetssallad, 1 portion:
2 Rödbetor
en rejäl dos Citronsaft
1 (stor) näve Caschewnötter
lite Havssalt
lagom med Persilja (efter smak)

Finstrimla rödbetan (grovriv på rivjärn eller strimla med t.ex. potatisskalare) och blanda med finhackade persiljeblad, caschewnötter, citronsaft. Toppa med lite grovt havssalt. Ät :-)

Anonym sa...

Oj är ju inte alls inne på det här, bara vanlig vegitarian, men de där produkterna verkar ju hur bra som helst, så jag gör ett försök.
Det här tycker jag är gott.

Avocado
vitlök
tomat
tabasco
lime/citronsaft
Caswenötter, hackade
mycket persilja

Rör i hop efter smak, salta och peppra.

Lägg upp på ett fat som en snygg typ kupol.
Garnera med groddar, gärna rödbetsgroddar som är snyggt röda och kanske munggroddar.
Skär morotsstavar, gurkstavar och kanske rödbetsstavar (men de får man nästan äta med gaffel) och lägg runt.

Klart!

Henrik sa...

Hm, jag vet inte hur hård du är med tidsgränsen, men jag låtsas att jag bor i en annan tidszon och lägger till ett recept iaf. Ett som går supersnabbt att slänga ihop och smakar som en skål med godis.

Todds Waldorf Supreme Salad

1 Äpple (sött)
1 Avocado
1-2 Tomater
1/3 dl Grön lök
1 msk Olivolja
1 nypa Cayenne
Salt

1. Skär grönsakerna i bitar.
2. Häll över olivolja, cayenne och salt.
3. Viktigt: rör runt i salladen länge tills oljan och avocadon skapat en "dressing".
4. Mumsa!